Posljednji ispraćaj velikana hrvatske muzike Olivera Dragojevića održan je u njegovom rodnom mjestu Vela Luka na otoku Korčuli, na mjesnom groblju sv. Roka gdje je smještena porodična grobnica Dragojevića, javlja Anadolu Agency (AA).

Velikanu hrvatske muzike počast je odalo na hiljade prijatelja i sumještana, Velalučana i Korčulana u kapeli na groblju sv. Roka, smještenom nedaleko centra mjesta Vela Luka.

Luka Šulić na violončelu je pred kapelom intonirao najpoznatiju Oliverovu pjesmu “Moj galebe”, a nakon toga je lijes s posmrtnim ostacima uz limenu muziku i katolički obred prevezen do porodične grobnice.

Na posljednjem ispraćaju se okupilo oko hiljadu osoba, dok je na sinoćnjem dočeku katamarana sa lijesom bilo nekoliko hiljada Korčulana.

U govoru kod odra poručeno je kako je Oliver bio najveći sin Vela Luke i otoka Korčule koji je svojom upečatljivom pjesmom i glasom, skromnim karakterom i ljubavlju koju je gajio za svoje rodno mjesto, ostavio neizbrisiv trag u Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj.

Na posljednji ispraćaj su došli Oliverovi brojni obožavatelji iz cijele Hrvatske, poneki iz zemalja regije, kao i svi oni Splićani koje su posebno voljeli njegovu pjesmu.

U općinskoj zgradi Vele Luke otvorena je knjiga žalosti u koju su se priliku imali upisati svi poštovatelji i prijatelji muzičke legende koja je na sceni od 60-ih godina prošloga stoljeća.

Poseban Jadrolinijin katamaran s lijesom s posmrtnim ostacima stigao je sinoć u Velu Luku oko 22.30 sati iz Splita iz kojega je ispraćen od više hiljada Splićana i poklonika okupljenih na splitskoj rivi, a za katamaranom su isplovile na stotine brodica i upriličena je bakljada od strane pripadnike Torcide.

Lijes je dočekan od velikog broja Velalučana koji su s poštovanjem i tugom dočekali lijes sa svojim najpoznatijim sumještaninom čija je rodna kuća smještena u samom centru mjesta.

Oliver Dragojević je preminuo 29. jula u splitskoj bolnici nakon godinu dana borbe s karcinomom pluća.

Zbog velikog doprinosa kojega je Oliver ostavio u zalog hrvatskoj kulturi, jučer je u cijeloj zemlji proglašen Dan sućuti, a u Splitu je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održana komemoracija na kojoj su prisustvovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i drugi državni i gradski dužnosnici te Oliverova porodica, rodbina i prijatelji.

U Veloj Luci gradske i općinske zastave su spuštene na pola koplja, a hrvatska zastava izvješena na crkvi sv. Josipa u gradskom centru povezana je crnom trakom.

Oliver je otpjevao bezvremenske hitove od početka svoje karijere do danas, a među najpoznatije pjesme ubrajaju se “Ča će mi Copacanana”,”Galeb i ja”, “Skalinada”, “Cesarica”…, a posljenji veliki duet snimio je sa Željkom Bebekom za pjesmu “Ako voliš ovu ženu”.

Tokom iznimno bogate muzičke karijere objavio je 20 studijskih albuma od 1975. do 1995. godine te veći broj live i kompilacijskih albuma i nastupio u njujorškom Carnegie Hallu, Royal Albert Hallu u Londonu, Olympiji u Parizu i Opera House u Sydneyu.

Oliver Dragojević se rodio 1947. godine na otoku Korčuli, u mjestu Vela Luka gdje je i pokopan. Oliver se kao dječak preselio u Split gdje je pohađao osnovnu muzičku školu, kasnije je u tom gradu nastavio svoju karijeru i porodični život, ali Vela Luka je ostala njegovo ishodište i zavičaj u kojeg se uvijek najradije vraćao i gdje su pokopani negovi roditelji i brat.

 

 

(Fokus.ba)