Protekle dvije noći u gradu na Neretvi protekle su u znaku mladih pjesnika. Naime, u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”, Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” Mostar, priredilo je mini festival dječije poezije u dvije tematske večeri.

Prva večer je upriličena u Centru za kulturu Mostar, a program je vodila mlada pjesnikinja Hana Dizdarević, prošlogodišnja dobitnica nagrade za Najbolju pjesmu sa humanom porukom, a ovogodišnja dobitnica nagrade za Najbolju pjesmu sa historijskim motivom na Šantićevom festivalu djece pjesnika. Sinoć je u dvorištu Ćorovića kuće održan festivala dječije poezije pod nazivom “Pjesnici regije – Milica Radovanović, Lav Lukić i Marija Pejčić”.

Milica, Lav i Marija su troje mladih pjesnika koji su u prethodnoj godini ostvarili veliki uspjeh u poetskom stvaralaštvu. Konkretnije, dobitnici su nagrada na mnogim festivalima.

-Trenutno volim da pišem pjesme o pravdi, moralu , temama koje već dolaze sa 18 i više godina. Mada volim da pišem i zavičajne pjesme, posebno o mom ognjištu i korijenovima- kazala je mlada pjesnikinja Milica Radovanović.

Za mladog pjesnika Lava Lukića, iz Beograda, inspiracija su, uglavnom, sami ljudi, prožeto malo kroz raspoloženje u trenutku pisanja.

– Prosto, hvatam događaje iz moje najbliže sredine, jer najveći lopovi su, iskreno, pisci. Oni vide šta se dešava oko njih, čak i u njihovom najbližem svijetu i samo to predoče na papir. Bez obzira na to što možda nije najveći konkurs na kojem sam bio, Mostar ima svoje posebno mjesto u mom srcu – istaknuo je Lukić.

Marija Pejčić otkriva da najviše piše o muzici, jer svira violinu koja je pored poezije njena najveća ljubav.

-Planiram nastaviti sa pisanjem, i nekad u budućnosti ako uspijem skupiti sredstva napisati i knjigu. Osvajala sam mnoge nagrade, ali najdraža mi je ona koju sam osvojila ovdje u Mostaru. Riječ je o  prvoj nagradi na Šantićevom festivalu za pjesmu posvećenu pjesniku Aleksi Šantiću, a sve mi nagrade mi predstavlja veliku motivaciju za pisanje- objasnila je Marija Pejčić.

Hana Dizdarević, mlada pjesnikinja sa pisanjem je počela prije nekoliko godina, a inspiraciju dobiva pomoću svakodnevnih trenutaka.

– Jako volim čitat, tako da se ljubav prema pisanju rodila kroz čitanje. Mislim da bi se mladi trebali više obazirati na ovakve kulturne događaje, a ne samo da su aktivni u virtualnom svijetu. Mislim da je kultura prečnija od svega toga – objasnila je.

Generalni sekretar SPDK “Prosvjeta” Goran Kosanić, uručio je pomenutim pjesnicima knjigu Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, te dodao da SPDK “Prosvjeta” sve ovo organizuje da bi ovi mladi ostali ovdje, jer su oni to zaslužili. Dodao je da “ono što radi Prosvjeta volio bi da rade i gradske vlasti, da ovim mladim ljudima pruže šansu da se pokažu”.

– Riječ je o pružanju šanse mladim osobama, mladim pjesnicima, kako našeg grada tako i šire, da se predstave i pokažu ono što oni zaista znaju dobro raditi, a to je stvaralaštvo, pisana riječ i umjetnost –  poručio je Kosanić.

 

 

(Faktor.ba)