Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predstavio program 24. SFF-a koji će se održati od 10. do 17. augusta 2018., javlja Anadolu Agency (AA).

”Festival će ove godine predstaviti rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja. Mislim da smo napravili najbolji program koji daje uvid u sve ono najbolje što se događa u BiH, regionu i svijetu“, rekao je Purivatra koji je podsjetio kako danas počinje online prodaja ulaznica.

Filmovi će biti svrstani u 18 programa.

Istakao je kako ove godine će biti održane 42 svjetske premijere i 23 međunarodne, što, prema njegovim riječima govori o ugledu SFF-a.

Purivatra je danas saopćio sadržaj Open Aira, najpopularnijeg programa.

”Ja bih rekao da ove godine imamo, bar što se tiče Open Aira, program koji je uglavnom zasnovan na najboljim filmovima Cannesa i mi smo zaista ove godine vidjeli fantastičan Cannes “ pojasnio je Purivatra.

Govoreći o gostima kazao je kako je među njima dvostruki oskarovac Asghar Farhadi i oskarovac Pawel Pawlikowski.

Purivatra je izjavio kako će biti dva dobitnika nagrade ”Počasno srce Sarajeva”.

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 10. augusta filmom ”Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

U subotu 11. augusta bit će prikazan film ”Divlji život“ režisera Paula Danoa, a u nedjelju 12. augusta bit će prikazan film ”Svi znaju” čiji je režiser Asghar Farhadi.

U ponedjeljak 13. augusta bit će prikazan “Kapernaum“, u režiji Nadine Labaki, a u utorak 14. augusta “Dogman“, u režiji Mattea Garronaea. U srijedu će biti prikazan film ”Anđeo“ režisera Luisa Ortege, a u četvrtak 16. augusta ”Potoni ili plivaj” režisera Gillesa Lellouchea.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazan film “Špijun koji me napucao“ u režiji Susanne Fogel.

Purivatra vjeruje kako je program Open Air prilagođen svima.

Programom ”U fokusu 2018.” obuhvaćeni su filmovi ”Beskonačni fudbal”/Fotbal infinit (Rumunija), ”Bez dodira”/Touch Me Not, (Rumunija, Njemačka, Češka, Bugarska, Francuska), ”Brak”/Martesa (Kosovo, Albanija), ”Drvo divlje kruške”/Ahlat Agaci (Turska, Francuska, Njemačka, Makedonija, Bugarska, BiH, Švedska, Katar), ”Krijumčareći Hendrixa”/Smuggling Hendrix (Kipar, Njemačka, Grčka), ”Mademoiselle Paradis”/Licht (Austrija, Njemačka), ”Ne ostavljaj me”/Birakma beni (BiH, Turska) i ”Ruben Brandt, kolekcionar”/Ruben Brandt, a gyujto (Mađarska).

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, Žiri Takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja – Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Osim Farhadija članovi ovog žirija su i glumica Judita Franković Brdar (Hrvatska), Umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao Mike Goodrige (Velika Britanija), fotografkinja Brigitte Lacombe (Francuska) Scenaristica, rediteljica Ana Urushadze (Gruzija).

Gost programa ”Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu” je turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice.

Online prodaja ulaznica počinje 30. jula 2018., a slobodna prodaja ulaznica starta 3. augusta.