Kolagen je jedan od najrasprostranjenijih proteina u tijelu, ima ga u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sistemu i zglobovima. Starenjem se njegova proizvodnja smanjuje pa nastaju bore, opuštena koža, bolovi u zglobovima…

Faktori koji utječu na smanjenje nivoa holesterola u tijelu su i pretjerano uživanje u slatkom, pušenje i često izlaganje sunca. Molekule kolagena su prevelike da bi se apsorbirale kroz kožu pa ga zato treba uzimati putem hrane ili kao dodatak prehrani.

A zašto je važno održavati nivo kolagena u tijelu?

Zdravlje kože

Istraživanje provedeno na ženama starosne dobi od 34-55 godina dokazalo je da je upotreba 2.5-5 grama kolagena dnevno tokom osam nedjelja značajno poboljšala elastičnost, hidratizaciju i mekoću kože te smanjila suhoću bez ikakvih nuspojava.

Vjeruje se i da kolagen može smanjiti celulit i strije. Kada koža gubi svoju elastičnost zbog smanjenja kolagena to može rezultirati vidljivim celulitom. S obzirom na to da je koža tanja, celulit postaje uočljiviji. Poboljšanjem elastičnosti kože kolagenom može se smanjiti količina „jamica“ u njoj.

Bolovi u zglobovima

Bol u nogama ili ukočenost jedan je od pokazatelja manjka kolagena. Zbog tog manjka ligamenti i zglobovi se kreću otežano, a rezultat su bol i ukrućenost.

Kolagen omogućava zglobovima kretanje bez boli.

Istraživanja su pokazala da je uzimanje kolagena pomoglo pacijentima s reumatoidnim artritisom, te smanjilo simptome oticanja zglobova.

 Jačanje noktiju, zuba i kose

Kolagen je glavni protein potreban za izgradnju noktiju, kose i zuba pa je dodavanjem kolagena u prehranu moguće ojačati nokte, a u nekim slučajevima i zaustaviti gubitak kose.

Istraživanje je ukazalo na povezanost između oporavka folikula i izvanćelijskog matriksa (kolagena), što sugerira da bi se kolagen mogao upotrijebiti i za liječenje i ostalih bolesti vezanih za zdravlje kože.

Za zdraviju jetru i bolju probavu

Aminokiseline kolagena pomažu pri smanjenju štete koju vaša jetra trpi u procesu apsorbiranja stranih supstanci, toksina i alkohola. Istraživanje je pokazalo da glicin, koji se nalazi u kolagenu, ima ulogu u smanjenju štete nastale na jetri zbog konzumacije alkohola.

Istraživanje je dokazalo da su kod pacijenata s upalnim bolestima crijeva smanjene zalihe kolagena. Iz tog razloga dodavanjem kolagena u prehranu, njegove aminokiseline mogu omogućiti lakšu regeneraciju stijenki crijeva i pomoći pri mnogim oštećenjima crijeva.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Kolagen sadrži aminokiselinu prolin koja pomaže zidovima arterije u oslobađanju masti u krvotok te smanjuje nakupljanje masti u arterijama.

Prolin je potreban za popravak tkiva unutar zglobova i arterija, a pomaže i u regulaciji krvnog pritiska.

Kao dio kolagena koji se nalazi unutar zglobova, prolin ublažava efekte vibracija tijela i pomaže pri održavanju zdravlja hrskavice tokom starenja.
(avaz)