U prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu (SBK) bit će upisana 1.074 učenika, koji će biti raspoređeni u 71 odjel, konačna je informacija nakon drugog upisnog roka, a o kojoj je raspravljala Vlada SBK-a.

Vlada je dala suglasnosti školama za formiranje odjela i upis učenika u iduću školsku godinu, a kako je rečeno, konačan broj nastavnika koji će, zbog smanjenog broj upisanih učenika, postati tehnološki višak ili ostati bez dijela norme, bit će poznat nakon što škole dostave njihove spiskove.

Ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez kazala je da je Vlada, u dogovoru sa sindikatima i ravnateljima, predvidjela nekoliko mjera za ublažavanje krize, koja je prvenstveno rezultat uvođenja devetogodišnjeg sustava obrazovanja u osnovne škole. Jedna od njih je da će nastavnici koji ostanu bez dijela norme ili postanu tehnološki višak, moći biti raspoređeni u druge škole, većinom u osnovne, odnosno imat će prioritet pri raspisanim natječajima.

Smatram da smo uspjeli amortizirati 90 posto problema, tako da i u situaciji kada netko postane tehnološki višak, on neće izgubiti posao. Sa potvrdom o svome statusu, moći će se prijaviti na natječaje za druge škole, te će imati prioritet, istaknula je ona.

Vlada je ranije, također, donijela odluku o odstupanju od pedagoških mjerila pa će, kako je rečeno, biti formirani i simbolični odjeli, s minimalno 16, a makismalno 20 učenika.

Kada je riječ o Srednjoj školi u Donjem Vakufu, koja je bila sporna nakon prvog upisnog roka, odlučeno je da će s 11 upisanih učenika biti formirana dva odjeljenja što je, kako je rečeno, motivirano spašavanjem radnih mjesta i same škole.

U Mješovitoj srednjoj školi u Vitezu, zbog nedovoljnog broja upisanih učenika, neće biti formirano niti jedno odjeljenje prvih razreda.

Ministrica Čerkez ponovila je i danas da će problem malog broja upisanih učenika u srednje škole obilježiti samo predstojeću školsku godinu, dok se u budućem periodu očekuje stabilizacija situacije, iako se, kako je rekla, ne smije zanemariti trend iseljavanja stanovništva, kao i negativan prirodni priraštaj.

 

 

(drukciji.ba)