Mirslav Ćiro Blažević, nekadašnji selektor fudbalske A reprezentacije BiH, do sinoć je bio selektor koji je sa Hrvatskom napravio najveći rezultat na svjetskim prvenstvima.

Prije 20 godina sa Vatrenim je osvojio treće mjesto i bronzanu medalju na Mundijalu u Francuskoj. Travničana je sada naslijedio još jedan stručnjak iz BiH. Zlatko Dalić, rođen je u Livnu i odveo je naše komšije u finale SP-a, za najveći uspjeh u historiji.

Ćiro je sinoć gostovao na HRT-u, a voditelj emisije otkrio je kako je “trener svih trenera” pogodio rezultat protiv Engelske (2:1), a prije mjesec je prognozirao i da će Hrvatska igrati u finalu. Kako će završiti protiv Francuske u finalu, bilo je prvi pitanje za Ćiru?

– To ću ti sutra reći. Danas sam u jednoj takvoj emociji da mi je doktor morao dati nešto za smirenje. Izmislio sam jednu istinu kako Rusi i Englezi imaju atomske bombe, a mi imamo jedne atomske sportiste – kazao je, između ostalog, Blažević gostujući na HRT-u nakon pobjede Vatrenih protiv Engleske:

– Prije deset godina sam se bojao da će me neko prestići. Sada je moj učenik Zlatko Dalić napravio što sam ja trebao napraviti, a nisam. Sretan sam zbog finala. Čuli smo se prije utakmice i rekao sam mu da radi po svom nahođenju. Englezi su nam napravili najveću uslugu kada su se počeli bahatiti. Mi smo bili favoriti, ali onda, oni odjednom počeše lajati. Na jedan fini način su nas galvanizirali, motivirali, upozorili…

Blažević nije zadovoljan što su ga u HNS-u zaboravili.

– Da im j…. mater, mene niko ne zove u Rusiju. Niko nema potrebu da pita “da li bi ti Ćiro išao”. Kako su Šuker i Mamić preuzeli Savez mene niko ne zove. Zvao me Dalić, ali trebao je predsjednik Saveza – poručio je ljutito Ćiro, najavivši “osvetu” Francuzima za 1998. godinu:

– Ne bih ja rekao osveta, jer to je teška riječ. Ali jedan revanš za ’98, to može. Ako sudbina ima svoje prste ovo će biti prilika da im se revanširamo. Protiv Francuza će biti drugačija utakmica od ove protiv Engleske. Ne želim umanjiti pobjedu Hrvatske, ali ovo je slaba Engleska. Istina, bilo je teško, ali u biti nisu imali nikakvu šansu.

 

(Faktor.ba)