U Potočarima će danas biti obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, a bit će ukopano 35 žrtava među kojima su i četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić. On je ubijen kada je imao 16 godina.

U ranim jutarnjim satima predviđen je doček zvanica u Memorijalnom centru Potočari. Za 11 sati je planirana komemoracija, a za 12 sati odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Uslijedit će vjerski program, a u 13:20 sati bit će klanjana dženaza. U 13:35 sati započet će iznošenje tabuta od Musale do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.

Oko 600 učesnika 7. Internacionalnog moto-maratona Srebrenica 2018. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” stiglo je jučer u Potočare kako bi prisustvovali komemoraciji. Njima će se pridružiti brojni građani BiH, šest hiljada učesnika Marša mira, biciklisti…

Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici danas u Potočarima očekuje i do 40.000 osoba.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republie Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijena su najmanje 8.372 civila.

 

 

(Fokus.ba)