Nakon višednevnog pješanja, nekoliko hiljada učesnika Marša mira stiglo je u Potočare. Prešli su put dug stotinu kilometara u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Učesnici iz više zemalja od Nezuka do Potočara prošli su trasom poznatom kao Put spasa kojom je veliki broj Srebreničana prošao prije 23 godine. Istovremeno, u Memorijalni centar ušli su i učesnici Marša mira iz Žepe, koji su i ove godine u Potočare stigli iz pravca Srebrenice.

Svi oni zajedno predvečer će na rukama prenijeti tabute 35 žrtava genocida iz nekadašnje Tvornice akumulatora na musalu, gdje će tabuti ostati do klanjanja dženaze i ukopa koji će biti obavljen sutra.

Maršu mira danas su se pridružile i mnoge ličnosti iz političkog i javnog života, pojedini ambasadori u našoj zemlji, ali i proslavljeni sportisti. Među njima je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BIH Šefik Džaferović. U koloni su od ranije i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, bivši košarkaški reprezentativac BiH Mirza Teletović te Mirsad Bektić, UFC borac, inače Srebreničanin.