Već šestu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce i džemata Šipovo organizuje se manifestacija ‘’Dani Bošnjaka Šipova’’, čiji je cilj veća afirmacija Bošnjaka šipovskog kraja u vjerskom i društvenom životu, kao i glas protiv njihove marginalizacije kako u Šipovu, tako i na cijelom području Republike Srpske.

-Naša želja i namjera je da Bošnjaci Šipova znaju da nisu zaboravljeni. Također, da odgovorni Bošnjaci-političari za RS obrate pažnju i na ovaj dio Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija je postala tradicija zato sto se obilježava više od pet godina. Ova manifestacija je inicirale Bošnjake Šipova da se organizuju za izbore i dobiju mjesto u Skupštini, potpredsjednika Skupštine, zajedno učestvuju u društvenom životu Šipova – kazuje prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

S obzirom na to da je sezona godišnjih odmora očekuje se veliki broj Bošnjaka da će posjetiti ovu tradicionalnu manifestaciju.

-Pozivamo sve Bošnjake Jajca, Jezera, pozivamo Šipovljane koji žive van Šipova u Bosni i Hercegovini, i u dijaspori da dođu na sadržaje manifestacije, a posebno na centralnu svečanost Pozivamo i iz komisijskih općina da dođu – istakao je Hadžić.

Bogat program

Ovogodišnja manifestacija počet će 27. jula džuma-namazom u Pljevi, a nakon toga u 14.30 sati proučit će se dova na temeljima Đerzelez Alijinog turbeta u Gerzovu.

Isti dan poslije akšam-namaza u Bešnjevu biće upriličen mevludski program povodom godišnjice otvaranje džamije u ovom mjestu.

U velikoj sali Općine Jajce, sutradan bit će održana promocija i prezentacija projekta “Jame”, na kojoj će biti uvodničar će biti prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, a promotor Amor Mašović.

U večernjim satima, poslije akšam-namaza u Volarima biće upriličen šehidski mevlud za poginule s područja Šipova.

U nedjelju, 29. jula u haremu džamije u Šipovu održat će se centralna svečanost na kojoj će učestvovati dr. Ahmed ef. Adilović, travnički muftija, a kao izvođač ilahija nastupit će Šerif Delić.

 

 

(Jajce Online)