To je izložba mladog autora Hikmeta Karčića “Genocid u Srebrenici – Jedanaest lekcija za budućnost”, koja u 11 simboličkih dijelova prikazuje ubilački pohod, kao i dešavanja nakon što su srpske snage počinile genocid u srebreničkoj enklavi 1995. iako je ona proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih naroda (UN).

Osnovna poruka je da zločin ne smije ostati nekažnjen mada potpunu pravdu u ovom i ovakvom svijetu nije moguće očekivati, navode organizatori.

Izložbu je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović konstatacijom da će Srebrenica kroz vrijeme svjedočiti o mjeri do koje zlo može biti pohranjivano u ljudima.

“Nama, žrvama genocida, ono što se dogodilo u Srebrenici nameće moralnu obavezu da nikad ne zaboravimo. Svijet još nije u potpunosti spreman da uči na primjerima genocida u Srebrenici, a oni u čije ime je počinjen, ne pokazuju želju da čuju i vide razmjere zločina i patnju koja je žrtvi nanesena. Srbija i Republika Srpska, veliki dio srpskog naroda, koji su najodgovornije za ovo zlo, i dalje negiraju da se ono dogodilo. I ne samo to, nego na svaki način pokazuju da čvrsto stoje iza zločina veličanjem ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, najodgovornijih za njegovo počinjenje. Poruke koje oni odašilju riječima i djelom su uznemirujuće. Na putu planiranja, počinjenja, skrivanja i negiranja, oni su otišli korak dalje, korak ka veličanju zločinaca i zla kojeg su posijali. Dok odajemo počast žrtvama i duboko poštovanje njihovim porodicama, mi ujedno vidimo i ono lice Evrope i svijeta koje nije uspjelo ili nije željelo da žrtve zaštiti od zločinaca. Uprkos svemu, pomirenje je i dalje temeljni cilj nas žrtava genocida. Međutim, do pomirenja se stiže putem istine i pravde”, riječi su ef. Kavazovića.

Ova izložba je trebalo da bude postavljena u Briselu, ali to nije dozvoljeno zbog birokratskih procedura “i opaski da je na ovih jedanaest panoa mnogo kostiju i lobanj“, kazao je također reisu-l-ulema.

Autor Hikmet Karčić naglasio je da ova edukativna izložba u 11 lekcija predstavlja genocid kroz historijski, vojni i politički aspekt. Rađena je na osnovu dokaznih predmeta Haškog tribunala te donosi još i fotografije Muhameda Mujkića, Kristiana Skeie, Jasmina Agovića i drugih pojedinaca.

Cilj izložbe je da bude mobilna i dostupna svima koji su zainteresirani i zbog toga je planirano da bude organizirana širom Evrope i svijeta, kazao je Karčić.

Izložba sadrži i dokument iz marta 1993. godine koji se prvi put javno objavljuje, pismo tadašnjeg reisu-l-uleme u Sarajevu Jakuba ef. Selimoskog, u kojem on upozorava na opasnost od mogućeg genocida u Srebrenici i apelira na spasenje grada. To dokazuje da je Islamska zajednica još ’93. upozoravala Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu šta bi se moglo dogoditi ako padne Srebrenica, naveo je također autor izložbe.

“Američki profesor Gregory Stanton formulisao je deset faza genocida i deseta faza je negiranje odnosno poricanje da se dogodio. U bosanskohercegovačkom slučaju, možemo slobodno dodati novu fazu – trijumfalizam – slavljenje zločina. I upravo je trijumfalizam posljednja lekcija u ovoj izložbi. A jedini način borbe protiv trijumfalizma je konstantno ponavljanje istine. Ovo je naš skromni doprinos toj borbi”, kazao je također Karčić.

Izložbi “Genocid u Srebrenici – Jedanaest lekcija za budućnost” organizirala je Uprava za vanjske poslove i dijasporu u suradnji s Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Na ovoj izložbi prisustvovao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce profesor Zehrudin-ef. Hadžić.

 

 

(Klix)