Ispred Centralnog spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce juros su ispraćeni učesnici 14.Biciklističkog maratona Bihać –Srebrenica.

Preko 300 biciklista, učesnika maratona pozdravio je načelnik Općine Jajce Edin Hozan, odajući zahvalnost svim učesnicima u ovoj humanoj misiji uz želju za uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

Na gostoprimstvu u ime učesnika zahvalio se predsjednik Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Ermin Lipovača Lipa naglašavajući da i na ovaj način, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, učesnici biciklističkog maratona odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, s naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase „DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI“.

Današnja etapa vozi se iz Jajca preko Donjeg Vakufa, Bugojna, NovogTravnika, Viteza, Kaknja, Visokog do Sarajeva u dužini od 158 kilometara.

Podsjećamo, Klub ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća četrnaesti put organizira biciklistički maraton Bihać – Srebrenica. I ove godine bihaćkim biciklistima pridružili su biciklisti iz drugih gradova BiH, ali i evropskih zemalja. Većina ih dolazi iz biciklističkih klubova, a ima i onih koji individualno učestvuju u maratonu dugom oko 500 kilometara.

Zajedno sa biciklistima put Srebrenice krenuli su i maratonci koji će trkačkim maratonom dati svoj doprinos obilježavanju tužne godišnjice stradanja stanovnika Podrinja u tadašnjoj “Zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda.

Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.

 

 

(avaz)