U sklopu pratećeg program 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu, u salonu Doma kulture večeras od 18 sati biće upriličen hommage  hommage Vojislavu Voji Vujanoviću.

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u “Oslobođenju”, “Večernjim novinama” i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista “Naši dani”, časopisa “Pozorište”, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa “Stećak”.

Poeziju je počeo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja “Dobrotvor”, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD “Prosvjeta” Sarajevo, član redakcije lista “FondekoSvijet” te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma “Bosna”.

Dao je veliki doprinos da Jajce ponovo bude dio velikog kulturnog i pozorišnog događanja BiH, da kroz pisani trag u djelima „Plodovi i Rađanja“ i „Plodovi i Trajanja“ pokuša otrgnuti od zaborava jedan od zvjezdanih trenutaka u ukupnoj povijesti bosanskohercegovačke kulture…

Preminuo je 11. januara 2018. godine u Sarajevu u 81. godini.

 

 

(Jajce Online)