Kazališne/pozorišne igre u Jajcu imaju tradiciju održavanja već 37 godina. Igre su to profesionalnih kazališta, natjecateljskog karaktera.

Kazalište mladih „Korifej“ je pak jedno malo kazalište, k tomu  i amatersko i iz male sredine. I ove godine, 2018., mi smo dobili pozivnicu da nastupimo u revijalnm dijelu programa. Direktorica nas je pozvala bez da je vidjela predstavu. Bilo je to  na povjerenje zahvaljujući radu naše voditeljice. U ovoj sezoni, na sceni za odrasle,  postavili smo Nušićevu „Gospođu ministarku“ koja je premijeru imala početkom lipnja.

Anela Križanac je adaptirala Nušića da odgovara današnjem prostoru i vremenu, minimalne preinake, jer Nušić je takav, bezvremenski, samo mu promijenite izgled kostima, par izraza i nekoliko tehničkih detalja unutar teksta i spreman je za 21. stoljeće. Tekst je također prilagođen maloj sceni i malom broju glumaca, skraćen kako bi ga amaterski ansambl moga iznijeti uz predan trud i rad.

Došli smo u Jajce svjesni da dolazimo na veliki festival i da mi mali imamo priliku pokazati se pred strukom i odgojenom publikom. Trema nije izostala, ali odlučili smo dati sve od sebe, usprkos nesnosnoj vrući i sparini, tomu što nam je svima taj dan bio i radni dan, odlučili smo se pojaviti na sceni kao da smo došli odmorni s godišnjeg odmora.

Dvorana se napunila, svjetlo ugasilo, a mi igrali. I još kako smo igrali, prštali smo od energije i zanosa velikom scenom i punom dvoranom. A publika? Reagirala od prve replike, dali su nam energije,i podigli nas da igramo preko onoga za što smo mislili da smo sposobni. Sami sebi smo dokazali da možemo i daleko više od onoga u što smo se uvjerili. Nismo mi malo kazalište iz male sredine, mi smo jedno veliko kazalište, iako amatersko, ispunjeno s puno ljubavi i predanog, velikog i odgovornog rada prema profesiji koja zahtijeva odricanje i davanje.

Teško mi je pisati o izvedbi, bilo bi to neprofesionalno s moje strane koja sam veoma emotivno doživjela ovu izvedbu. Mene ako pitate bilo je savršeno. A komentari poslije? Nisu daleko od ovoga što ja kažem. Ponosna sam na nas, na našu voditeljicu i naše glumce. Oni su ti  koji su iznijeli na scenu kao da igraju za svoje najbliže i najbitnije. A u publici struka i obrazovana publika, koja je predstavu pozdravila predivnim pljeskom i odličnim komentarima nakon. Mjesta za kritike nismo ostavili mnogo, a i ono što je bilo, bile su to itekako konstruktivne i dobrodošle kritike.

Hvala direktorici Doma na povjerenju i hvala divnoj publici što su nas prihvatili i ispunili dvoranu. I hvala mojim glumcima i voditeljici što su ostavili srce na sceni. Raditi s vama i odricati se za „Korifej“ je najmanje rad i odricanje, a više čista ljubav i prijateljstvo.

Kako reče direktorica Smiljka, vidimo se dogodine.

Jelena Rajić