Helsinški parlament građana, BASOC, Oštra Nula iz Banjaluke, te Kvart iz Prijedora pokreću humanitarnu Akciju solidarnosti u cilju prikupljanja odjeće, obuće i hrane za izbjeglice i migrante koji su smješteni u Velikoj Kladuši.

Pozivaju građane, privredne subjekte, nevladine i humantirane organizacije da se uključe u akciju donirajući obuću, odjeću i hranu.
Prioritet su muška obuća od broja 39 do 45, hlače, majice i jakne veličina M i S.

Hrana: konzerve, riža, makaroni, brašno, šećer, ulje. Sva manje kvraljiva hrana, koja ne sadrži svinjetinu.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana iz Banjaluke kaže da je prema informacijama sa terena stanje u Velikoj Kladuši alarmantno.

„Već smo slali ulje koje im je bilo hitno. Ovaj put su se javili sa molbom za odjećom i obućom tako da nam je to prioritet. Naravno nekvarljiva hrana je takođe dobrodošla“, rekao je za BUKU Žolja.

Kaže da ovom akcijom žele da podignu svijest ljudi, da se građani BiH prisjete da su većina njih nedavno i sami bili izbjeglice.

„Želimo da odagnamo strah kod ljudi koji se boje izbjeglica šaljući poruku da se radi o ljudskim bićima koja bježe pred zlom. Niko tu nije pobjegao od dobra i svakako apelujemo na ljude da više obrate pažnju na ljudsku dimenziju. A naše društvo je tradicionalno poznato po pomoći putnicima namjernicima“, kaže Žolja.

Donacije se mogu donijeti u Banjaluci u prostorije Banjalučkog socijalnog centra (BASOC) svaki dan od 04.do 10.07 od 17.00 do 21.00 časova Ulica Mirka Kovačevića broj 4. BASOC ne radi ponedeljkom.

Ili u prostorije Helsinškog paralament a građana svaki dan od 04. do 10.07. od 10.00 do 16.00 časova i u Prijedoru u prostorije organizacije KVART  svaki dan od 04. do 10.07 od 10.00 do 16.00 časova Ulica Zanatska broj 13.

Ukoliko budete željeli da donirate stvari tokom vikenda potrebno je da se najavite telefonom.

 

 

(Buka)