Otkako se pojavio, riblji pedikir je postao totalni trend u celom svijetu. Mnoge žene se najčešće opredjeljuju za tretman pijavicama, koji pored masaže stopala, uklanja mrtve ćelije, podstiče cirkulaciju, otklanja neprijatne mirise nogu i zadebljanja na stopalima, ali liječi i kožna oboljenja poput dermatitisa, psorijaze, kurijeg oka…

Međutim, časopis “JAMA Dermatology” pisao je o dvadesetogodišnjakinji koja je tokom ribljeg pedikira zadobila onihomadis. Riječ je o infekciji koja izaziva opadanje noktiju na nogama.

Žrtva pedikira zatražila je mišljenja drugih dermatologa, i svi su joj objasnili da drugih izazivača onihomadisa nema i da je najvjerovatnije uzrok upravo riblji pedikir.

Iako je trend posljednjih godina u velikom porastu, on predstavlja rizik od prenosa infekcija, zato što se jedna riba koristi za više klijenata, a cisterne u kojima su ribice smještene često nisu ni pravilo sanirane, pa se bakterije mogu pronaći i u vodi.

Ovo je prvi prijavljen slučaj negativnih posljedica ribljeg pedikira, koji je sada pokrenuo lavinu pitanja i vjerovatno mnoge žene odvratio od njegovog isprobavanja.

Napominjemo da je ovaj tretman zabranjem u mnogim američkim državama, dok je u Kini i dalje najpopularniji.

 

 

(Fokus.ba)