Centralni programski sadržaj manifestacije „Dani srednjovjekovlja u Jajcu“, koja se održava po prvi put, bit će se sutra u petak 6. jula kad će građane Jajca pohoditi viteške skupine iz BiH i okruženja.

Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca Mijat Saraf govoreći za Fenu o tome kako je došlo do organiziranja manifestacije kaže da je on kao povjesničar u vezi Jajca sa srednjim vijekom vidio priliku za promociju turističkih potencijala Jajca i prepoznatljivu priču ovog grada.

U Jajce na skup vitezova tako dolaze viteške skupine iz gradova koji imaju poveznice s Jajcem. Tako iz Stoca dolaze vitezovi Hercega Stjepana,iz Klisa stižu vitezovi Petra Kružića. Dolaze i vitezovi iz Šibenika jer su Jajce i Šibenik povezani graditeljski. Jajčani su se npr.u srednjem vijeku školovali u Dalmaciji u Šibeniku.

Trebala je također doći i muzički sastav iz Mađarske (Ugarsko carstvo) ali su spriječeni.

Manifestacija je otvorena gostujućom izložbom “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Autorica izložbe je magistar arheologije Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele iz zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 11. jula u prostorijama Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

“Dani srednjovjekovlja” su manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u Bosni i Hercegovini, a poseban akcent joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu.

Organizator ove manifestacije je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala, a generalni pokrovitelj je Općina Jajce.

(Vijesti.ba / FENA)