Pekara Pečjak je posljednjih godina počela brže povećati izvoz. Prošle godine su na strana tržišta izvezli oko četiri miliona eura vrijednih proizvoda, od ukupno 33 miliona eura prihoda od prodaje.

Najveće povećanje zabilježeno je u izvozu u Hrvatsku, gdje su osnovali firmu kćerku 2014. godine, pišu Finance.

-U posljednje tri godine prodaja u Hrvatskoj porasla je na 2,7 miliona eura. Također, sve više izvozimo u Švedsku i Austriju, a naš se rast usporava u Hrvatskoj. Sada planiramo povećati rast na njemačkom tržištu, zbog čega smo tamo otvorili ured – kaže Silvester Pečjak, koji vodi porodični posao od svoje 26. godine, a ove godine navršio je 40 godina.


Protiv prodaje Mercatora 

U jednom intervjuu Silvester je rekao da bi bio vrlo zadovoljan ako bi Pekara Pečjak ostvarila 35 miliona eura prihoda u trenutku njegova odlaska u mirovinu.

-U posljednje vrijeme smo brzo rastali jer smo se dobro pripremili za gubitak tržišta, što je za nas značila prodaja Mercatora. Zato smo se intenzivno usredotočili na druga tržišta, pa smo u skladu s tim povećali naše ciljeve- kaže Silvester Pečjak.

Dijele dobit s radnicima

Pekara Pečjak dobro je poznata po tome što su plaće daleko iznad prosjeka industrije i iznad prosječne plaće u Sloveniji – prošle su godine dosegnule bruto 1,757 eura. Redovno dijele dio svoje dobiti sa svojim zaposlenicima.

-U našoj industriji ne možemo si priuštiti visoku plaću, ali se pridržavamo načela da kvalitetni i zadovoljni zaposlenici mogu napraviti bolje proizvode koji također imaju veću cijenu”, kaže Pečjak.

Prošle su godine ostvarili neto dobit od 1,5 miliona eura, no ove godine očekuju da će to biti nešto manje, jer se troškovi plaća dramatično povećavaju.

 

(avaz)