Košarkaška reprezentacija BiH poražena je sinoć na gostovanju protiv Belgije (79:77) u meču posljednjeg kola prvog kruga kvalifikacija za SP.

Naša ekipa očajno je otvorila drugo poluvrijeme nakon kojeg su Belgijanci imali skoro 20 poena prednosti, ali smo se uspjeli vratiti u posljednjoj dionici. Imali smo napad za pobjedu, no Kikanović nije uspio da pogodi trojku.

Nakon meča selektor naše selekcije Duško Vujošević na press konferenciji izjavio je da naša ekipa kojoj je svaki igrač jako bitan jednostavno ne može da nadoknati to kada vam otkaže deset igrača.

“Čestitam Belgiji na pobjedi. Moram da kažem da smo se pripremali u jako složenim uslovima, da što zbog povreda, što zbog situacije sa NBA, kada su mečevi zakazani pet dana nakon drafta imali smo igrače koji nemaju ugovore to su Nurkić i Musa i izgubili smo ih. Imali smo deset izostanaka što opravdanih, tako i neopravdanih. Bosna je mala država koja je trpila odliv igrača prije svega u Hrvatsku i Srbiju. Sada je počelo to da se dešava s Turskom tako da je za nas svaki igrač dragocijen. Teško možemo da nadoknadimo izostanak jednog igrača, a ne deset”, rekao je Vujošević, te nastavio:

“Doživjeli smo težak poraz od Francuske i neki su pokušali da od toga poraza naprave da je to naša slika. Moramo da kažem da je ova mlada reprezentacija u vrlo teškim uslovima, prije svega materijalnim, u najtežoj grupi kvalifikacija s Rusijom, Francuskom i Belgijom došli do dvije pobjede i plasirali se dalje s istim brojem pobjeda kao evropski prvak Slovenija. Zahvaljujem se igračima koji su u ovom teškom trenutku imali karaktera i osjetili obavezu da se odazovu i ponosan sam kako su večeras igrali protiv ekipe koja je dokazano snažna”.

 

 

(SportSport.ba)