Visoki krvni pritisak (hipertenzija) ozbiljan je zdravstveni problem, koji muči sve više ljudi. Vremenom on može uzrokovati teške posljedice poput zatajenja bubrega, srčanih oboljenja i drugih bolesti.

Ovo stanje često se naziva tihim ubicom, jer sam ne zadaje posebne probleme niti pokazuje jasne simptome. Osim redovnog mjerenja pritiska, hipertenzija može proći neprimijećeno godinama.

Prehrana i visoki krvni pritisak Vaša prehrana igra veliku ulogu za održavanje normalnog krvnog pritiska. Preporučuje je da smanjite unos masnoća, alkohola i gaziranih pića u organizam,  a ove namirnice trebali biste uvrstiti na dnevni meni.

Banane Banane sadrže malo natrija, a puno kalija, pa ih to čini idealnim izborom za osobe koje imaju tegobe s krvnim sisemom. Ovo voće pomaže da održite zdravu razinu pritiska i potiče normalan rad srca. Naučnici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto. Dodajte banane doručku, ručku ili večeri.

Bobičasto voće Bobičasto voće, a posebno borovnice, bogati su prirodnim spojevima koji se nazivaju flavonoidi. Jedna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkriva da konzumiranje ovih spojeva može spriječiti hipertenziju, a možda i pomoći pri snižavanju visokog krvnog pritiska. Borovnice, maline i jagode je lako dodati u meni, jer malo je onih koji ih ne vole. Smrznuto bobičasto voće zadržava sva svoja zdrava svojstva, pa im tako možete produžiti vijek trajanja.

Krompir Krompir u sebi sadrži velike količine kalija i magnezija, dva minerala koja mogu pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. Također je bogat vlaknima potrebnim za zdravlje.

Cvekla Istraživači sa Univerziteta “Queen Mary” u Londonu su otkrili da se kod pacijenata s povišenim krvnim pritiskom primjećuje značajno poboljšanje nakon što su u prehranu uveli sok od cvekle, a promjena je bila vidljiva već nakon 24 sata.

Mlijeko Preporučuje se povećanje unosa namirnica bogatih kalcijem. Obrano mlijeko je odličan izvor kalcija te ne sadrži puno masnoće, što je također bitno za održavanje zdrave dijete.

Riba Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne sudove, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki pritisak.

 

 

(Faktor.ba)