Nova studija pokazala je kako su djeca koja vole slušati glazbu s prijenosnih uređaja pomoću slušalica (pametni telefoni ili tableti) izložena sve češćem riziku da gube sluh.

Znanstvenici su proučavali rezultate testiranja sluha na 3316 djece u dobi od 9 do11 godina, a njihove su roditelje anketirali o pritužbama djece na sluh, o tome koliko često upotrebljavaju slušalice te koliko glasno slušaju glazbu.

Utvrđeno je da kod 443 djece (14 posto ispitanih) postoje neke teškoće s visokim frekvencijama. Gubitak sluha za visoke frekvencije, naročito kod mladih, povezan je s izloženošću buci.

Bez obzira na učestalost korištenja slušalica ili glasnoću glazbe – djeca koja su upotrebljavala prijenosne uređaje za slušanje svega jedan ili dva dana u tjednu imala su više nego dvaput veće izglede doživjeti gubitak sluha od one djece koja nisu rabila te uređaje.

Voditelj studije dr. Carlijn le Clercq s medicinskog sveučilišnog centra Erasmus u Rotterdamu, tvrdi da su ta saznanja bitna zbog toga što je gubitak sluha bespovratan.

Od djece obuhvaćene studijom njih 1244 (40 posto) nikad nije upotrebljavalo prijenosne uređaje za glazbu, 19 posto ih je koristilo jednom ili dvaput tjedno, a oko 8 posto ih je koristilo barem triput tjedno.

Većina djece nije imala nikakvih simptoma vezanih za gubitak sluha. Čak i od djece koja su izgubila sluh za visoke frekvencije samo 7 posto njih je navelo da simptome ima “ponekad” ili “često”.

Znanstvenici napominju i mogućnost da su neka mlađa djeca možda izgubila sluh za visoke frekvencije zbog kroničnih upala uha.

Kevin Franck s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu smatra kako bi roditelji morali ograničiti vrijeme korištenja te kako je glazba preglasna ako ju roditelji, unatoč slušalicama, mogu čuti.

 

 

(N1)