Ko god da je svoj odmor isplanirao za posljednju sedmicu juna, trebalo bi da pripremi topliju garderobu, jer temperature za najposjećenija letovališta u regionu nisu optimistične, piše Blic.

Crna Gora

Već od sutra je najavljena smena sunca i oblaka, da bi u večernjim satima krenula bura koja će se zadržati nekoliko dana.

– Za utorak i sredu je najavljeno svježe vrijeme sa temperaturama nižim od prosjeka za ovo doba godine, pa će se kretati oko 20 podjeljka na Celzijusovoj skali – objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog koji dodaje da se temperature kretati od 16 do 21 stepen.

Do srijede su najavljene i padavine, a od četvrtka slijedi razvedravanje koje će potrajati i za vikend, ali temperature neće biti u značajnijem porastu, te neće preći 30 stepeni.

Bura koja će biti pojačanog intenziteta malo će rashladiti Jadran koji je ovih dana izuzetno topao.

Grčka

Grčka je pod snažnim uticajem ciklona, pod poljem niskog vazdušnog pritiska koji donosi kišu i oluje.

– U većem dijelu Grčke će biti oblačno u narednoj sedmici sa povremenom kišom i pljuskovima, naročito u utorak i srijedu – navodi Đurić i dodaje da će najobilnije padavine biti u Olimpskoj regiiji u oblasti Soluna i Halkidikija, te se svima savjetuje oprez zbog mogućih poplava i bujica.

Ovim ciklonom će prvenstveno biti zahvaćen sever Grčke i maksimalne temperature će biti do 20 stepeni, dok će na jugu biti nešto povoljnija situacija, sa toplijim, ali oblačnim vremenom i temperaturom do 28 stepeni.

Od četvrtka sledi stabilizacija vremena, pa će i u većem dijelu biti toplije, ali ne sa temperaturama na koje smo navikli.

Makedonija

Putnici koji idu preko Makedonije za Grčku moraju u narednim danima naročito biti oprezni, jer se i u ovoj zemlji najavljuju padavine.

– Poseban oprez se savjetuje onima koji idu auto-putem kroz Grčku, jer će ih kroz cijeli put pratiti kiša i mokri kolovozi – kaže Đurić i dodaje da se nešto povoljnije vrijeme očekuje za kraj sedmice.

Hrvatska

Padavine i hladno vrijeme u Hrvatskoj se najavljuju već od sutra kada će se oblačnost naći iznad Istre i sjevernog Jadrana, dok će se u ostalim dijelovima zadržati suho, ali ne naročito toplo vrijeme.

– Maksimalne dnevne temperature su od 24 do 27 stepeni za ponedjeljak, utorak i srijedu – objašnjava Đurić i dodaje da se očekuje i jaka, olujna bura na sjevernom Jadranu, ali da se krajem sedmice očekuje nešto povoljnije vremenske prilike.