Evropska fudbalska federacija (UEFA) neće raspravljati o eventualnom ostanku FK Borac u BHT Premijer ligi BiH.

Kako je Nezavisnim rečeno, to je stvar N/FSBiH, što znači da UEFA neće mijenjati odluku Komisije za licenciranje, koja Borcu nije izdala licencu za takmičenje.

Borac je u sezoni za nama izborio opstanak u bh. elitu, ali je licencu izgubio zbog dugova. Čelnici kluba riješili su dugovanja, ali nakon isteka roka koji su imali od Komisije za licenciranje u N/FSBiH. Prvostepena, a zatim i Drugostepena komisija Borcu nisu izdali licencu i po svemu sudeći tako će i ostati. Slamka spasa za Banjalučane bila je odluka Izvršnog odbora N/FSBiH da se o ovoj stvari obrati UEFA, koja je mogla da spasi “crveno-plave”, ali kako nam je rečeno, neće biti mijenjanja odluke.

– Možemo da potvrdimo da smo dobili pismo iz N/FSBiH, ali, kao što smo vam rekli, to je domaća stvar i svaku odluku moraju donijeti relevantne vlasti u N/FSBiH – odgovor je koje su Nezavisne dobile iz Nyona kao odgovor na pitanje da li će i kada raspravljati o licenci Borca za takmičenje u BHT Premijer ligi naredne sezone.

Ukoliko ovo na kraju bude i konačna odluka, Borac će se naredne sezone takmičiti u Prvoj ligi RS-a. Ne postoji više niti jedan način da se bivši prvak BiH bori za licencu.

– Nama su ruke vezane i mi više ništa ne možemo učiniti po tom pitanju. Ukoliko odluka UEFA-e bude takva kao što ste rekli, onda Borac više nema nikakvih pravnih opcija i morat će igrati Prvu ligu RS-a. To je sve što mogu da kažem jer ne mogu da komentarišem odluku koju još nismo dobili. Sačekajte da sve bude zvanično – rekao nam je Mile Kovačević, predsjednik FSRS-a i član Izvršnog odbora N/FSBiH.

Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, Borac će pripreme za Prvu ligu RS-a početi 4. ili 5. jula, pošto prvenstvo počinje tek u augustu. Darko Vojvodić, trener Borca, u narednoj sezoni će voditi dosta izmijenjen sastav, jer su klub već napustili Nemanja Janičić, Mladen Veselinović, Branko Ojdanić, Mahir Karić i Predrag Zekanović, a njihovim stopama bi mogao i Petar Kunić. Osim toga, ispisnice su tražili Bojan Puzigaća, Neven Bunić, Dejan Glišić… Očekuje se, naravno, dolazak i nekoliko pojačanja, a među prvima koji su došli su Demir Jakupović iz Rudar Prijedora i Nikola Mazić iz Zvijezde 09.

 

 

(nezavisne)