Piše: Avdo Avdić

Dileme više nema. Predsjednica Centralne izborna komisije BiH Irena Hadžiabdić još prije osam godina usaglasila se sa svojom ruskom kolegicom da će „u narednom periodu“ Rusija i BiH razmjenjivati stručnjake za izborne procese. Dokazuje to i Memorandum o razumijevanju na kojem stoje potpisi Irene Hadžiabdić i Maye Grišine iz Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Saradnja strana, piše u članu 3 potpisanog Memoranduma, može se ostvarivati na najmanje pet načina. No, drugi i četvrti opisani način saradnje najbitniji su sa ovu priču.

„Razmjena stručnjaka za organizaciju izbora i djelatnosti iz drugih ovlaštenja Strana, za nadgledanje njihovog provođenja u cilju zajedničkog informisanja i proučavanja iskustava“, piše u Memorandumu čiji je potpisnik Irena Hadžiabdić.

Ista osoba, dakle, Irena  Hadžiabdić, najmanje je pet puta, a posljednji put prije mjesec dana, demantirala Žurnalove tvrdnje da je CIK BiH pregovarao o dovođenju ruskih stručnjaka za predstojeće izbore.

„Nema govora o dolasku Rusa u Centralnu izbornu komisiju kao IT stručnjaka“, ustvrdila je sredinom maja predsjednica CIK-a na N1 televiziji.

Njen nedavni put u Rusiju, objasnila je Hadžiabdićeva, „proistekao je iz Memoranduma o saradnji između izbornih komisija dvije države“. A upravo u članu 8 tog Memoranduma piše da će strane razmjenjivati iskustva i u „oblasti izrade i korištenja savremenih biračkih i drugih informacionih tehnologija“

„Strane razmjenjuju iskustva i materijale po sljedećim pravcima – automatizacija procesa evidentiranja i registracije birača, atomatizacije procesa identifikacije birača, tehnologije i opreme; tehnologije i oprema za automatizirano glasanje, verifikaciju i konačni zbir glasova na biračkim mjestima; tehnologije i oprema za obradu, očuvanje i prenošenje informacija; formiranje baze podataka, kao i druge pomoćne materijale, obezbjeđenje korektnog funkcionisanja i vrijednosti rezultata sistema elektronskog glasanja putem organizacije odgovarajuće kontrole nadzora“, piše u Memorandumu iz kojeg je „prosteklo“ Irenino putovanje u Rusiju.

Pojednostavljeno, Irena Hadžibdić i Maya Grišina usaglasile su i razmjenu iskustava iz oblasti „IT tehnologija“

„Ruski IT stručnjaci ne dolaze u BiH“, objanit će po povratku iz Moskve predsjednica CIK-a BiH, vjerujući da niko nikad neće vidjeti Memorandum o razumijevanju kojeg je baš ona potpisala.

A tamo piše, kako smo već naveli, da će CIK BiH i Izborna komisija Rusije razmjenjivati stručnjake i iskustva iz izbornog procesa, ali i informacionih tehnologija koje se koriste u izbornom procesu.

Kakvi su ruski izborni stručnjaci, svjetska javnost se uvjerila prije nekoliko mjeseci kada je Vladimir Putin ponovo izabran za predsjednika Ruske Federacije. Izbornu krađu, dokumentovanu i snimcima, osudili su manje-više svi eksperti iz demokratskih zemalja. Irena Hadžiabdić je bila „posmatrač“, ali po vlastitom priznanju nije vidjela krađu.

„Ja nisam gledala to, ja sam se bavila drugim stvarima“.

 

(zurnal.info)