Više nije vijest da cijele porodice odlaze u inostranstvo, da Bosnu i Hercegovinu godišnje napusti oko 30.000 ljudi, da imamo odliv mozgova, da nam odoše zanatlije. Vijest je postala osoba, čije se zanimanje traži i dobro plaća na zapadu, a ipak je odlučila ostati ovdje.

Doktor Bojan Kozomara je oftalmolog, radi 12 sati dnevno i to je dovoljno, kaže nam, da zaradi pristojno. Usavršavao se u Italiji i Americi no nije se odlučio na ostanak u razvijenim zemljama. U ekspanziji odlaska ljekara i zdravstvenih radnika u inostranstvo izabrao je život i posao u Banjaluci.

“Zašto sam ovdje? Zato što sam osjetio kako je to biti vani. Bio sam vani jedno određeno vrijeme svog života i osjetio sam da ćete vi uvijek tamo bez obzira šta ste ko ste i koliko ste dobri u tome što radite, za njih ćete uvijek biti stranac”, poručio je Kozomara.

Biti stranac za veću platu ipak je prihvatljivo hiljadama građana Bosne i Hercegovine. Redovi ispred slovenačkog konzulata u Banjaluci, tri puta sedmično, već godinu dana jednako su dugi. Sa traženim ili manje atraktivnim zanimanjem ovi ljudi traže vizu za srećniju budućnost.

 

 

(N1)