Jučer, 11. juna 2018. godine u holu OŠ “Berta Kučera” Jajce, svečano je ispraćena 23. poslijeratna generacija osnovaca, a prva koja je školovanje u osnovnoj školi završila po devetogodišnjem planu i programu rada u osnovnom obrazovanju.

“Ovo okupljanje ima za cilj da spomene sve ono što je u ovoj godini i godinama iza nas bilo. Prošle godine smo održali prvi ovakav skup ispraćajući posljednju generaciju učenika koji su završili osnovnu školu po osmogodišnjem nastavnom planu i programu. Od tada do danas trudili smo se da škola, na svih svojih devet lokacija gdje postoji, bude kvalitetnija, da nastavnici budu kompetentniji, ali i bolje mjesto rada za nastavnike.” – istakao je direktor škole Fikret Čančar u svome obraćanju.

Maturante je pohvalio za, ni malo skroman, rad i doprinos u školi, te kao i načelnik općine Jajce Edin Hozan, koji se također sa par rečenica obratio skupu, učenicima su poželjeli svijetlu budućnost, sreću i uspjeh u daljoj borbi kroz obrazovanje i život.

Učenica ove čestite generacije je Mešinović Emina koja je u svome kratkom obraćanju istakla važnost borbe svakog pojednica za bolju budućnost, što je na kraju svima i poželjela, nakon što se učtivo zahvalila svojim nastavnicima, roditeljima te klupskim kolegama.

Svečanu prozivku svih učenika koju je dirigirala razredna Hadžić Almira, prethodila je dodjela specijalnih diploma, priznanja za osvojena neka od prva tri mjesta na općinskom ili kantonalnom takmičenju u toku protekle školske godine, te priznanja istaknutim nastavnicima i učenicima aktivistima.

Cijela svečanost je, naravno, protekla u takvoj te u pojedinim momentima i nešto izražajnijoj emocionalnoj atmosferi, što i priliči ovakvim skupovima.

Hrabro i ponosno, i neka vam je Bog na pomoći!I kako reče direktor škole: “Vaša prošlost zavisila je od nas, a naša budućnost zavisi od vas.”

 

 

(os berta kucera)