Amar Alibegović iz New Yorka na spisku BiH

Košarkaš St. John’s univerziteta iz New Yorka Amar Alibegović stavljen je na spisak igrača koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u narednim mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano 2019. godine u Kini.

Alibegović je rođen 31. marta 1995. godine u Rimu, Italija, visok je 206 cm, težak 109 kg i igra poziciju napadača.

Našao se na spisku među 24 kandidata koji će pokušati izboriti plasman na FIBA Svjetsko prvenstvo naredne godine u Kini, piše Box Score News.

Alibegović za St. John univerzitet u NCAA ligi nastupa četiri godine. U ovom periodu odigrao je 107 utakmica, uključujući 61 u Big East Konferenciji, postigavši 287 poena, 177 skokova, 28 blokada i 28 ukradenih lopti.

Alibegović je pomogao St. John Univerzitetu tokom sezone 2015. godine, kada je nastupio u 24 meča. Naredne sezone bio je jedan od pet igrača koji su odigrali svih 32 utakmice, i u prosjeku je postigao 5,1 poen po utakmici.

Na utakmici protiv Syracuse u Madison Square Garden dvorani, koju je St. John Univerzitet dobio, postigao je 15 poena.

Zadnje dvije sezone, Alibegović pokazao se pouzdanim vođom ekipe St. John Univerziteta.

Bosna i Hercegovina igra u grupi E u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i 29. juna u dvorani Mejdan u Tuzli nastupit će protiv Francuske. Tri dana kasnije, u Lotto Areni u Antwerpenu će nastupiti protiv Belgije.