Bh. klubovi ovih dana pale motore i počinju pripreme za narednu premijerligašku sezonu, koja počinje 22. jula.

Ne zna se još uvijek kojih 12 timova će igrati bh. eliti. Borac je ostao bez licence, prema pravilniku umjesto njega bi trebao “uskočiti” Čelik, a sve će biti poznato 19. juna, odnosno nakon sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Nešto više od mjesec ostalo je do starta “bh. premiershipa”, a već je bez posla ostalo šest trenera. Neki su otišli samovoljno i zbog boljih ponuda, neki smijenjeni zbog neostvarenih ciljeva.

Prvi je odstupio Slobodan Starčević. On se razišao s Krupom poslije više od četiri godine. Kazao je da je došlo do zasićenja i da je vrijeme za nove izazove. Starčević je u minuloj sezoni sa ekipom iz kanjona Vrbasa igrao finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Logično je bilo i da se poslije rezultatskog kraha raziđu Čelik i Edin Prljača. Zeničani još nisu imenovali njegovog nasljednika, jer je nejasan njihov status.

Goran Sablić donio je neke novitete u bh. fudbal. Na Pecari je ostvario cilj, izborivši Evropu sa Širokim Brijegom. Ipak, stigla je ponuda iz moldavskog Sheriffa, pa je ovaj Splićanin digao sidro. Umjesto njega Širokobriježane će u narednoj sezoni voditi Boris Pavić.

Trenera je promijenio i Željezničar. Admir Adžem je osvojio Kup Bosne i Hercegovine, ali ispustio titulu, što ga je koštalo posla. Na Grbavici je već predstavljen njegov nasljednik Slobodan Krčmarević.

Dan prije početka priprema bez posla je ostao Slavko Petrović. Čelnici Slobode u petak su srbijanskom stručnjaku saopćili kako u narednoj sezoni neće sarađivati. Ekspresno je pronađenja njegova zamjena, a Tuzlake će u narednoj sezoni predvoditi trenerski tandem Admir Smajić i Milenko Bošnjaković.

Blaž Slišković je odbranio titulu prvaka Bosne i Hercegovine sa Zrinjskim, a danas, kada počinju pripreme Plemića, dao je otkaz. Popularni Baka očito čeka unosniju ponudu, jer ranije je poručio da se želi okušati u nekoj snažnijoj ligi. Zrinjski će tek imenovati njegovog nasljednika.

Još nije poznato ko će u debitantskoj sezoni predvoditi novopečene premijerligaše Zvijezdu 09 i Slogu.

Posao su sačuvali Husref Musemić, Mladen Žižović, Nermin Šabić i Feđa Dudić.

 

 

(Faktor.ba)