Teška ekonomska situacija, loš uspjeh, odlazak iz zemlje, samo su neki od razloga zbog kojih osnovci i srednjoškolci prekidaju školovanje u našoj zemlji, kazali su nam u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Tako je u periodu od 1. septembra 2015. do 31. augusta 2016. godine 158 učenika osnovnih škola prekinulo školovanje, a 671 učenik srednjih škola. Od 158 osnovaca koju prekinuli školovanje, 72 su učenice, a od 671 srednjoškolca koji su se prekinuli obrazovati 268 je učenica ili 39,94 posto.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH smo upitali da li učenice prekidaju školu zbog udaje jer takvi razlozi su bili navedeni ranijih godina.

Prekidanje školovanja iz privatnih razloga 

– Među razlozima prekidanja školovanja su loš uspjeh, socijalni, ekonomski i lični razlozi. Kada je u pitanju udaja učenica, to bi spadalo u lične razloge, a podaci iz Biltena za srednje obrazovanje ukazuju da na lične razloge otpada 37,7 posto slučajeva prekida školovanja. Od ukupnog broja učenika koji prekidaju srednje obrazovanje iz ličnih razloga njih 54,5 posto su učenice. Stoga, ukoliko se referiramo na ove podatke Federalnog zavoda za statistiku, možemo konstatovati da djevojčice prekidaju srednje obrazovanje u nižem procentu od dječaka, ali ga prekidaju iz ličnih razloga u malo većem procentu od dječaka – pojašnjavaju nam u Ministarstvu.

Dodaju kako je važno istaći da među ličnim razlozima mogu biti i mnogi drugi razlozi pored udaje, pa nije moguće tvrditi da učenice prvenstveno zbog udaje napuštaju srednje obrazovanje.

Razgovarali smo i sa Abdulahom Serezlijom, dopredsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, koji potvrđuje problem prekida školovanja naročito u srednjem obrazovanju.

– U Srednjobosanskom kantonu gdje živim i radim evidentan je problem prekida školovanja i to je naročito karakteristično za sela oko Viteza. Jedan od razloga je iseljavanje, odlaze cijele porodice. S druge strane, pošto srednje obrazovanje nije obavezno, mi i imamo tu situaciju. Kod nas je općenito katastrofalno mali broj djece, i mi, da se slikovito izrazim, bukvalno ganjamo tu djecu da dođu u školu da bismo imali kvotu za upis. A onda ta djeca relativno brzo, poslije par mjeseci, prestanu dolaziti – priča nam Serezlija.

Govoreći o razlozima napuštanja škola, Serezlija kaže da su oni uglavnom socijalne prirode.

Gdje će se zaposliti i kada završe fakultete 

– U stručne škole dolaze djeca iz ruralnih sredina gdje najčešće roditelji ne rade, a prijevoz se treba platiti. Jer srednje obrazovanje nije besplatno. Ovdje se uglavnom uzgaja malina koja traži da se oko nje mnogo radi i onda djeca ostaju kući, da pomažu. Nama u Bosni i Hercegovini treba strategija obrazovanja. Ne može se ta oblast spustiti na nivo kantona, ona mora biti na državnom nivou. Šta i kada dijete završi srednju, pa fakultet? Gdje će se zaposliti? I sad ih je toliko sa fakultetima koji su na biroima. Mene je čekao posao prije nego sam završio fakultet, a šta će oni!? Već sada se djeca raspituju koja su zanimanja najtraženija na zapadu, poput medicinskog osoblja i kada završe, odlaze – ukazuje Serezlija.

 

 

(Faktor)