Izložba 35 oldtimer vozila upriličena je na platou KSC-a u okviru rellya “Travnik-Donji Vakuf-Bugojno 2018.”, koji je organizirao Oldtimer klub “Classic” iz Travnika.

Radi se o vozilima koja su, u većini slučajeva, već dugi niz godina u vlasništvu ljubitelja starih vozila iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

– Prosječna starost ovih vozila je od 40 do 50 godina. Tu su mercedesi, dodžeri, zastave, citroeni… Imamo i dva motora stara četrdeset i više godina – kazala je Feni sekretar u travničkom oldtimer klubu Zorica Van Heeswijk.

Prava atrakcija za posjetioce bilo je vozilo doč roadster, čiji su vlasnici već šesnaest godina supružnici Drago i Renata Kuković iz Nove Gorice (Slovenija).

– Vozilo je iz 1924., a u pitanju je dvosjed s 35 konjskih snaga i točkovima 24 cola. Kočnice su samo na zadnjim točkovima, i vrlo teško ga je zaustaviti. Inače, u voznom je stanju i uredno registriran – istaknuo je Drago.

Beograđanin Milan Kozić je u Bugojno stigao u citroenu, spačeku iz 1975., a ljubav prema oldtimer vozilima u njegovoj porodici odavno je postala tradicija.

– Moj tata je vozio citroen dyanu koju smo zbog krize, nažalost, morali prodati 1991. Čim sam dobio priliku, položio sam vozački i kupio svoj prvi auto – spačeka, kojeg sam kasnije restaurirao. Garažiran je samo tokom  zime. Vozi se, dakle, i parkira po beogradskim ulicama veći dio godine – naglasio je.

Branko Kapetanović iz hrvatskih Našica je prvi put sudjelovao u manifestaciji koju organizira travnički oldtimer klub, a vlasnik je vozila ostin 10 koji je, također, mamio poglede znatilježnih poklonika starih vozila.

– Vozilo je uvezeno prije dvije godine iz Nizozemske, a proizvedeno 1946. Redovno se registrira kao povijesno vozilo, s postojećim karakteristima. Znači, ako nema pojaseve, a vidite da ih nema, ne mora ih ni imati – kazao je.

Dodaje kako sva vozila, bez obzira bila stara ili novije proizvodnje, treba redovno održavati, kako bi se što manje kvarila i ostala trajnija u posjedu njihovih vlasnika.

– Starija vozila se kvare ali, za razliku od onih novije proizvodnje, lakše se popravljaju, jer je kod njih sistem jednostaviji, nema kompjutera. Potrebno je nešto malo alata, i to je to – zaključio je Branko Kapetanović.

 

(Faktor.ba)