Jajce: Zajednički iftar na musali Varošnice (FOTO)

Medžlis Islamske zajednice Jajce u saradnji sa MDD “Merhametom” sinoć su organizirali iftar na musali Varošnice, a nakon toga i teravih-namaz na otvorenom.

Zajednički iftar bio je svakako prilika da veliki broj ljudi podjeli zajedničku radost nakon posta uz iftar, ali i da u užurbanom tempu života nađu vremena za međusobni razgovor.

Hranu za nešto više od 400 Jajčana i Jajčanki pripremali su u narodnoj kuhinji Imaret Regionalnog odbora Merhameta Travnik.

Dobrodošlicu svima zaželio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžić, profesor.

-Postač ima dvije radosti kada dočeka iftar i kada se iftari. Druga radost je kada se susretne sa svojim Gospodarom na Sudnjem Danu zbog onoga što se odazvao Allahu dž. š. i vjerovao u Njega. Mi imamo i treću radost, a ta radost jeste da smo svoji na svome. Mi kao Bošnjaci trebamo da budemo u svom identitetu, a on se prije svega ogleda u vjeri, jeziku, naciji, kulturi, domovini i tradiciji. Zahvalni smo svima koji su učestvovali na našem iftaru, a posebno MDD Merhametu koji su nam pružili podršku u samoj organizaciji, rekao je Hadžić.

Predsjednik HO Merhamet MDD Hajrudin Šahić naglasio je da svi regionalni odbori Merhameta širom Bosne i Hercegovine i ove godine pripremaju iftare na otvorenom.

-Drago mi je što sam podijelio tu radost iftara sa Jajčanima. iako sam imao više poziva odabrao sam Jajce. Naša organizacija Merhameta koji ima 105 godina dugu tradiciju, svaku noć pripremi preko 5.000 iftara kako u BiH tako i izvan naših granica. Nadam se da je ovaj iftar bio prijatan i ugodan – kazao je Šahić.

Iftaru je prisustvovao i Kenan Vrbanjac, direktor RO MDD „Merhamet“ Travnik kao i veliki broj građana iz javnog, političkog i kulturnog života grada Jajca.

Organizatori su se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način uzeli učešće u organizaciji iftara, te uputili dovu Allahu, dž.š., da iste nagradi.

Klanjanje akšam namaza i iftar na musali Varošnice u organizaciji MIZ Jajce i MDD Merhamet BiH.Prisutno je bilo više od 400 džematlija i građana Jajca.

Gepostet von JAJCE ONLINE am Samstag, 9. Juni 2018

Ovo je jedno od najvećih iftarskih okupljanja na području jajačkog Medžlisa u posljednje vrijeme.

 

 

 

(Jajce Online)