Hatidža Džombić-Mahmutović: Voće bi morali imati svakodnevno na jelovniku

Hatidža Džombić-Mahmutović, gastro književnica, autorica knjige “Moj kuhar” te šefica kuhinje poznatog restorana “Vila Castagnoli” u Firenci samo za ”Avaz.ba” otkrila je savjete za jelovnik kojih se najbolje pridržavati u mjesecu ramazanu.

– Ono sto bih preporučila svima koji žele da se napune zdravom energijom ujutro i za vrijeme sehura jeste da jedu orašaste plodove i suho voće. Znači nekoliko oraha, lješnjaka, sjemenke od bundeve i suncokreta, suhe šljive,  smokve i hurme. To podiže energiju i daje našem organizmu sve ono sto mu je potrebno. Još ako uz to popijete šolju tople vode s dodatkom meda, limuna i đumbira onda sa sigurnošću možete reći da ste podigli energiju.

– Voće je najbolje konzumirati daleko od obroka, bar dva sata prije ili dva sata poslije obroka jer time dajemo mogućnost našem organizmu da upije vise nutrijenata iz voća. Ukoliko ga jedemo neposredno prije ili poslije obroka , određene supstance iz hrane koju unosimo blokiraju upijanje nutrijenata iz voća.U svakom slučaju veoma bitno je da redovno jedemo voće pa makar to bilo i uz obrok, jer voće osim minerala i vitamina nam daje vlakna koja mnogo pomažu i olakšavaju rad crijeva i probavu – dodala je.

 

 

(avaz)