U ponedjeljak, 11. juna/lipnja u Domu kulture ‘Jajce’ s početkom od 17 sati, održat će se predavanje i radionica sevdaha pod nazivom “SevdahLab” na kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani profesionalni muzičari, amateri kao i  nastavnici muzičkog obrazovanja, te mladi  polaznici muzičkih škola.

“SEVDAH susreti: SevdahLab s Damirom Imamovićem” je serija predavanja odnosno radionica o tradicionalnoj muzici BiH, ponajviše sevdahu. Radi se o popularnim, interaktivnim predavanjima U kojima Damir Imamović, interpretator sevdaha, koristi projekciju, audio primjere, ali povremeno zasvira i zapjeva u cilju ilustracije.

Projekt “Sevdah susreti” podržava Vlada Švicarske, a provodi ga Udruženje FOTON.

Pojava Damira Imamovića na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesiranja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu.

Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Album Dvojka producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab.

O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice.

 

Ulaz na ovu radionicu je besplatan!

 

 

(Jajce Online/Dom kulture Jajce)