Novi skandal u Facebooku: Podaci dijeljeni proizvođačima telefona?

Američki list “New York Times” tvrdi da je Facebook postigao dogovor o podjeli podataka sa najmanje 60 kompanija, koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Apple i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost oko toga čega se korisnici odriču kad koriste tu društvenu mrežu.

Facebook negira navode medija da je pružao obimne informacije o svojim korisnicima i njihovim prijateljima trećim stranama, kao što su proizvođači telefona.

Kompanija napominje da nije saglasana sa navodima lista da joj je softver, koji je razvila prije 10 godina, pomogao da dobije pristup uređajima kao što je ajfon.

Ime Arčibong iz Fejsbuka navela je na blogu da je kompanija zadržala čvrstu kontrolu nad tehnologijom, poznatom kao aplikacioni programski interfejs (API) i da nije upoznata ni sa kakvom zloupotrebom firmi s kojima je sarađivala.

S druge strane, „New York Times“ tvrdi da je Facebook dozvolio kompanijama da pristupe podacima prijatelja korisnika, bez njihovog izričitog pristanka, prenosi AP.

Prema navodima lista, pojedini prodizvođači uređaja mogli su da prikupe lične podatke tih prijatelja, iako su oni bili pod utiskom da su zabranili bilo kakvu podjelu svojih podataka.

Ovo je druga afera koja potresa popularnu društvenu mrežu, nakon što je objavljeno da je kompanija za prikupljanje podataka “Cambridge analitika” koristila podatke više miliona korisnika Facebooka, zbog čega je direktor Facebooka, Mark Zakerberg svjedočio u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu.

 

(nezavisne)