Kako koristiti Facebook, a ipak zadržati svoju privatnost

Uvođenje GDPR-a i promjena postavki privatnosti dovela je korisnike Facebooka pred, nimalo ugodnu, dilemu.

Pristati na njihove uslove i zahtjeve ili zatvoriti profil i krenuti u život bez Facebooka.

Ali, postoji i rješenje koje u Facebooku baš i ne vole pa ga nisu ni jasno označili nigdje. Svojevrsni “prekidač” daje korisnicima mogućnost da i dalje nastave koristiti Facebook, ali bez dijeljenja njihovih podataka s aplikacijama i drugim internetskim stranicama.

Facebook to zove “platforma”, odnosno radi se o povezivanju različitih aplikacija i internetskih stranica s Facebookom kako bi “utvrdili” vaš identitet.

Znate ono, kad igrate neku igru na mobilnom uređaju pa vas pita “želite li se povezati s Facebookom kako biste pozvali svoje prijatelje” ili kad na internetskoj stranici nešto želite komentarisati, a oni od vas traže da se registrujete ili prijavite Facebook računom?

Dakle, želite li izbjeći da se vaši podaci koriste za oglašavanje, morati ćete isključiti “platformu”. To znači da ćete i dalje moći koristiti Facebook, ali nema više žicanja prijatelja da vam pošalju život u Candy Crushu.

Jeste li spremni na to?

Cijeli je postupak veoma jednostavan i oduzet će vam tek koju minutu.

1) Ulogujte se u svoj Facebook profil na računaru.

2) U gornjem desnom uglu pronađite malu strelicu (trokutić) i pritisnite ga kako biste dobili padajući izbornik.

3) U izborniku, na samom dnu, pronađite opciju Settings ili Postavke.

4) Potom u izborniku s lijeve strane ekrana pronađite Apps ili Aplikacije.

5) Pod rubrikom Apps, Websites and Plugins odnosno Aplikacije, internetske stranice i dodaci, odaberite opciju Edit ili Uredi.

6) U prozoru koji će se otvoriti Facebook će vas obavijestiti imate li uključenu “platformu” ili ne. Ako je uključena (a vjerovatno jeste), dovoljno je kliknuti na opciju Disable Platform ili Onemogući platformu.

I to je to.

Treba samo imati na umu kako to neće spriječiti da aplikacije koje su do tad imale pristup vašim podacima koriste te podatke i dalje, ako su pohranjeni na njihovim serverima.

Želite li izbrisati i te podatke, morati ćete provjeriti za svaku aplikaciju odnosno internetsku stranicu posebno.

I kako vam se sviđa ovaj, privatniji, Facebook?

 

(zimo.dnevnik.hr)