Odbojkaška mladost regije okupila se proteklog vikenda u Banja Luci na sedmoj manifestaciji „Majski dani odbojke” koja je okupila 160 ekipa podijeljenih u šest kategorija.

Na ovom turniru nastupile su i mlade odbojkašice ŽOK „Jajce-Nansen” sa šest ekipa, a medalje su osvojile „Kikice” i „Princeze” , dok su ostale ostvarile samo polovičan uspjeh.

-Koliko je bilo samo iskrenih dječijih osmjeha, radosti, pozitivne energije te suza i razočarenja. Uživali smo u vrlo dobrim igrama naših mladih i perspektivnih odbojkašica, a posebno sam zadovoljan ostvarenim rezultatima – kazuje Šekib Makić, trener ŽOK „Jajce-Nansen“.

Nedostatak sportskih aktivnosti za djevojčice u Jajce, ali i u cijeloj BiH.

-Ovo je bila još jedna prilika za mlade djevojčice da se afirmišu i uključe u takmičarski  dio i druženje. Ovakvih aktivnosti nedostaje za djecu s manje materijalne mogućnosti, a vrlo su važne i nužne, posebno za žensku populaciju koja nema priliku da se aktivnije uključi u sportske aktivnosti – rekao je on.

Ovaj turnir je okupio preko hiljadu mladih odbojkašica, što ga svrstava u jedan od nabrojanih u našoj zemlji. Organizatori su uspjeli u namjeri da ispromvišu ovaj sport u najboljem svjetlu.

-Ovim načinom rušimo predrasude i stereotipe, te jačamo interakciju, toleranciju, veze i međusobni pozitivni dijalog djece i mladih. Uloga sporta prvenstveno je usmjerena na odgojno obrazovne, kulturne vrijednosti, a njegov značajan utiče na formiranje ličnosti. Naš izbor je promocija sportskih aktivnosti u ovom slučaju odobojke – istakao je Makić.

Turnir je organizovao Odbojkaški klub „Inova“, a svi mečevi igrali su se na otvorenom.

 

(avaz)