Piše: Asim Bošnjak, trener

Odbojkaški klub u skladu sa svojim imenom napravio time-out ove godine/sezone u Jajcu i našao izlaz iz sportskog mediokriteta koji je opšta pojava u našem gradu zadnjih nekoliko godina, bar malo popravivši veoma lošu krvnu sliku sporta, omladinskog sporta, u Jajcu.

Ovo je doba godine kada se približava kraj školske godine i kada se učenici osnovnih i srednjih škola bore za što uspješniji završetak školske godine. Međutim, pored završetka školske godine u ovo doba učenici zaokružuju svoju godinu i u sportskim takmičenjima u kojima su tokom godine-sezone aktivno učestvovali s ciljem da ostvare što bolji rezultat i na najbolji način krunišu svoj rad kroz cijelu godinu.

Pored uobičajenih fudbala i košarke koji privlače najveći broj mladih, možemo slobodno reći kako je sport koji je obilježio ovu sezonu u omladinskim kategorijama u Jajcu odbojka, u kojem je zaokružena godina/sezonu za naše omladince i učenike.

Naime, završio je odbojkaški play off u svim omladinskim kategorijama za klubove koji se takmiče u ženskoj odbojkaškoj ligi SBK. Iako prolazi ispod radara u Jajcu kao sport, rezultat koji je ove godine ostvario ženski odbojkaški klub „Time out“ Jajce nije mogao proći nezapaženo.

Prvo pa muško. Ovaj izraz se kod nas vrlo često koristi u običnom govoru i označava uspješan završetak nekog posla iz prve. Upravo ovaj izraz najbolje opisuje odbojkaški klub „Time out Jajce“. Četiri kategorije, četiri takmičenja, četiri medalje.

Kako drugačije opisati klub koji je u svojoj prvoj godini napravio ovakve rezultate i u naš grad donio četiri medalje u četiri različite kategorije. Ovo je bila prva godina/sezona takmičenja u ligi za ovaj odbojkaški klub.

Prilikom samog osnivanja i ulaska u sezonu pred ovim odbojkaškim klubom i njegovim osnivačem i trenerom Bošnjak Asimom bili su mnogobrojni izazovi i postavljala su se brojna pitanja.

Nakon što je organizovao klub i riješio probleme finansijske prirode u pogledu takmičenja u ligi (putovanja na gostujuće utakmice, organizovanje domaćih utakmica, uslovi za trening koji su za naše prilike solidni), bilo je neizvjesno u kojim uzrastima i kategorijama će moći da se takmiči odbojkašku klub „Time out“ Jajce zbog činjenice da je klub tek nastao i zbog broja djece kojim će klub raspolagati i iznijeti sezonu u različitim kategorijama.

Trener i osnivač kluba Asim Bošnjak je odlučio da u svim kategorijama prijavi ekipu za takmičenje, te su pojedine igračice igrale u različitim kategorijama kako bi se sezona izgurala do kraja. Ta odluka je bila hrabra, ali se pokazala ispravnom.

Bilo je za očekivati da će bar u nekoj od kategorija izostati rezultat, no cjelokupni rezultat je bio iznad svih očekivanja. Juniorke su osvojile 3. mjesto na final four-u u Busovači, kadetkinje su osvojile 1. mjesto na final four-u u Gornjem Vakufu, pionirke su osvojile 3. mjesto na final four-u u Jajcu, dok su predpionirke osvojile 2. mjesto na final four-u u Donjem Vakufu.

Rezultatski gledano ovo je veliko dostignuće, ali ono što se primjećuje još mnogo više jeste zajedništvo, karakter, disciplina i borbeni duh koji su djevojke pokazivale na terenu, ali i izvan njega. Onaj ko je pogledao bar jednu utakmicu shvatit će o čemu govori autor ovog teksta.

U ovom klubu je za veoma kratko vrijeme stvorena jedna zdrava atmosfera i pobjednički duh. Duh ratnika, duh sportiste. Talenat? Ovdje postoji velika količina talenta, a u kombinaciji s radom on je dao postojeće rezultate. Okupljena je jedna ekipa kojoj je usađena želja za napretkom i znanjem. Sve ovo najbolje opisuje i poraz koje su pionirke doživjele na završnom turniru u Jajcu u polufinalu.

Odigrale su regularni dio sezone bez poraza(dobro ste čuli) i pregazile sve pred sobom, a onda su u odlučujućoj utakmici u knokaut fazi doživjele poraz. Ušle su na završni kao apsolutni favoriti a onda su osjetile pritisak i doživjele hladan tuš. Reakcija poslije utakmice je bila zapanjujuća.

Bilo je suza, iskrenih suza, a to je dovoljan pokazatelj da im je mnogo stalo. Nisu igrale svoju igru iz regularnog dijela sezone i zbog toga su kažnjene. Ali porazi su sastavni dio života i sastavni dio izrastanja kao što to kaže Ganadalf, lik iz trilogije „Gospodara prstenova“: „Biti pobijeđen je bolno, ali korisno iskustvo bez koga se nikad ne postaje odrastao ni odgovoran”. Prilika za popravni je došla veoma brzo, a reakcija tima je bila zapanjujuća.

Sedmicu nakon završnog turnira za pionirke, igrao se završni turnir u Gornjem Vakufu za kadete, a gdje je većina pionirki koje su izgubilepolufinalni finalni meč u Jajcu nastupalo i na tom turniru i rezultat je bio osvojeno 1. mjesto bez većih poteškoća.

Djevojke su, baš kao i što je rekao Gandalf, pokazale da su odrasle i odgovorne, a da je poraz iako bolno ipak korisno iskustvo. Iako su bile najmlađi tim na tom završnom turniru, iako je većina djevojaka koje je nastupilo učestvovalo na završnom turniru za pionirke, ništa ih nije moglo spriječiti od osvajanja prvog mjesta.

U očima se vidjela iskra, vidio se žar, a govor tijela djevojaka je bio u stilu „ovo ne možemo izgubiti“. Ova pobjeda je i važna što se čini da su djevojke stvorile pobjednički mentalitet, ili bolje rečeno on je u začetku.

Odbojkaški klub „Time out“ Jajce je ovim uspjehom bar malo vratio auru pobjednika i borbenog duha u jajački sport. Auru koja već godinama nedostaje sportu u Jajcu, a možemo reći i društvu generalno. Budimo i mi pobjednici u životu.

Podržimo ovaj projekat stvaranja borbenog duha i pobjedničkog mentaliteta i kao mladi i kao roditelji i kao društvo. Čini se da se u Jajcu konačno stvara i sprema jedan ozbiljni kolektiv. Kao potvrda tome idu i ostvareni rezultati u svim kategorijama. Pametnom dosta.

Odbojkaški klub „Time Out“ je položio svoj ispit. Sada ostaje da se vidi hoćemo li mi kao društvo, kao mladi i kao roditelji položiti svoj ispit…

 

 

(Jajce Online)