Sve veće cijene goriva: Vijeće ministara nadležno za povećanje akciza, a za posljedice nisu!?

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanik Mirsad Isaković (SBB) postavljajući pitanja Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara o najavljenom novom poskupljenju goriva konstatirao je da je za tri mjeseca u tri poskupljenja cijena naftnih derivata viša za 40 feninga.

– Jasno mi je da je u BiH slobodno formiranje cijena, ali ovo povećanje cijena imat će lančanu reakciju. Šta je Vijeće ministara uradilo i šta će uraditi, ako nije do sada, na ovom segmentu – kazao je Isaković.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa istakao je da Vijeće ministara i nije nadležno, spominjući entitetske institucije, ali da će tražiti odgovore.

Isaković je na ovakav stav kazao da se mora djelovati.

– U ovakvim slučajevima reagira se iz robnih rezervi, ali jasno je da ova Vlada nema rezervi. Jasna je meni i činjenica da Vijeće ministara nije posve nadležno, ali ako je nadležno za povećnje akciza, kako nije za posljedice tog povećanja – kazao je Isaković.

Salko Sokolović je zatražio tematsku sjednicu na ovu temu.

– Imamo strategiju uzeti novac od naroda, a nemamo stratgeiju kako ih zaštititi – kazao je Sokolović, napomenuvši da je gorivo poskupjelo zbog povećanja akciza.

– Smanjit ćemo akcize, a nećemo putarinu dirati, ali mi nemamo odgovora. Skupljeni su milioni ali nisu podijeljeni je rnema dogovora – napomenuo je Sokolović.

Podsjećamo, Klub poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je zakonsko rješenje kojim se u značajnoj mjeri smanjuje cijena nafte i naftnih derivata, i to za 15 feninga po litri goriva.

Svjedoci smo da je posljednjih mjeseci došlo do značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata na tržištu Bosne i Hercegovine sa tendencijom daljnjeg rasta, najprije zbog uvođenja novih akciza, što je dovelo i do lančanog rasta cijena životnih namirnica i sve težeg života običnog čovjeka.

S obzirom da vlast do sada apsolutno ništa nije uradila kako bi se zaustavio rast cijena nafte, a time zaštitili građani, jer se na ovaj način omogućava ekstra zarada, kako državi, tako i distributerima nafte, poslanici Nezavisnog bloka ponudili su prijedlog – istakli su iz NB-a.

 

 

(Bh-index)