Lamija Suljević, perspektivna 30-godišnja modna dizajnerica s adresom u Švedskoj, a porijeklom iz BiH, već godinama korača stazom uspjeha. Svoj rad, u kojem pažnju posvećuje detaljima i koristi stare bosanske tehnike ukrašavanja, želi predstaviti i na prostoru države u kojoj je rođena.

“S obzirom na to da su sve moje kreacije inspirisane bosanskom tradicijom, nastojim da one budu proizvedene isključivo u Bosni i Hercegovini. Stoga sam prethodnih godina sarađivala s brojnim fabrikama za proizvodnju odjeće u BiH. To me dodatno ispunjava, jer još uvijek gajim poseban odnos prema BiH”, rekla je Lamija u razgovoru za Klix.ba.

Ljubav prema BiH

Rođena je u Foči, a s roditeljima i sestrom Emirom je u Skandinaviju otišla kada je imala pet godina. Kaže nam kako je taj period mnogo utjecao na njeno odrastanje te da svaki pomen Bosne u njoj budi posebna osjećanja.

“Ko god živi izvan svoje domovine, živi s pola srca. Odrastajući u Švedskoj, sve ono što predstavlja Bosna kao zemlja u kojoj sam rođena bivalo mi je interesantno”, rekla je.

Dodaje kako na svaki spomen Bosne u njoj isplivaju posebna osjećanja.

“Volim bosanske gradove, bosansku prirodu nenadmašne ljepote, ćilim, kaldrmu, šamiju, dimije, Drinu, Unu, Neretvu i Miljacku, tradicionalne bosanske kuće, topla bosanska srca uvijek spremna za šalu, razgovor i šoljicu bosanske kafe. Skoro sve moje kreacije su povezane s Bosnom, njenom tradicijom, kulturom i historijom. Drago mi je što ljudi širom svijeta prepoznaju originalnost takvog pristupa dizajnu i što, nakon što vide moje kreacije, pokazuju interesovanje za bosansku kulturu i historiju. Jednom riječju, bez Bosne ne bi bilo ni mene”, ispričala je Lamija.

Brojne saradnje i nagrade

Svoje kreacije predstavljala je u New Yorku i Londonu, a do sada je imala dvije samostalne revije koje su otvorile Sedmicu mode u Stockholmu. Glavna je dizajnerica ženske odjeće u H&M-u. Osim toga, ostvarila je saradnje s brojnim javnim ličnostima, među kojima su švedska glumica Noomi Rapace, pjevačica Tove Lo, grupa Icona Pop te stilisti Lady Gage i Madonne.

Mnoga značajna imena iz svijeta mode prepoznala su i nagradila njen rad, a Lamija izdvaja nagradu Peroni Design Collaboration, nagradu švedske kraljevske porodice, i nagradu NewComer of The Year koju dodjeljuju magazin Elle i modna kuća H&M.

“Svakako da mi pohvale i takvi epiteti imponuju, ali ono što je važnije jeste da su svi oni koji su u meni prepoznali talent predstavljali podršku da s jednakom strašću nastavim dalje. Nagrada švedske kraljevske porodice je dokaz da država u kojoj živim zna prepoznati i podržati kvalitet mladih umjetnika. Također, važno mi je to što mnoge osobe iz svijeta visoke mode još uvijek u meni i mojim kreacijama vide kvalitet”, rekla je.

Priprema novu kolekciju

Njen brend “Lamija” fokusiran je na visoku, a ne sezonsku modu, a Lamija nam kaže da većinu vremena provodi osmišljavajući nove koncepte i ideje. U pripremi je i nova kolekcija koju planira predstaviti ove jeseni.

“Još kao mala sam sanjala da postanem modna dizajnerica. Od djetinjstva sam pokazivala afinitet prema šivenju, dizajnu i prema sferi vizualnog uopće. Proces dizajniranja i dalje je nešto što me najviše ispunjava i upravo je to i najvažniji razlog postojanja brenda ‘Lamija'”, rekla je Lamija na kraju razgovora za Klix.ba.