Nije samo konzumiranje cigareta pogrešno

Pored konzumiranja cigareta postoji još bar pet navika modernog čovjeka koje su jednako štetne kao i uživanje u nikotinskom dimu. To su, po mišljenju američkih naučnika:

1. Usamljenost – Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu te liste. Društvene mreže i sve rjeđe druženje “uživo” sa prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije.

Profesorica psihologije na Univerzitetu Brigam Jang, Džulijana Holt-Lunstad, kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka – kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

2. Sjedenje – Sjedenje kao način života tokom cijelog dana povećava rizik od obolijevanja od više vrsta raka, pokazalo je istraživanje iz 2014. godine. Svaka dodatna dva sata sjedenja povećavaju rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva ili raka pluća, bez obzira na to vježba li pojedinac tokom dana.

Čak i uz redovno vježbanje, sjedenje duže od osam sati dnevno povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

3. Manjak sna – Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 miliona stanovnika SAD pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. godine profesor Valerij Gafarov, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao i svakodnevno pušenje kutije cigareta.

4. Solarij – Iako se korišćenje solarija čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, može biti jednako opasno za organizam kao pušenje. Dermatolozi su još 2014. godine dokazali da preterano korišćenje solarija izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

5. Nezdrava ishrana – Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti, poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše ishrane zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duhana.

 

(avaz)