U vodi smo svi jednaki: Stotinu takmičara, a svi pobjednici

Na Olimpijskom bazenu Otoka danas je održana završna manifestacija projekta Integracija u duštvo kroz plivanje, na kojoj je učestvovalo više od 100 plivača među kojima je bilo 40 osoba sa invaliditetom.

Plivački klub SPID je u okviru ovog projekta u proteklih šest mjeseci održao 100 časova plivanja za 20 osoba sa invaliditetom iz općine Stari Grad. Danas su oni, zajedno sa ostalim članovima SPID-a, pokazali sve što su naučili u proteklom periodu i bez problema isplivali svoje utrke. Publika na tribinama aplauzima i sa oduševljenjem ispratila je svakog od takmičara koji su dokazali da bez obzira na teškoće sa kojima se susreću mogu postići ono što žele ukoliko im se pruži šansa.

– Kroz školu plivanja nastojali smo osobe sa invaliditetom uključiti u svakodnevne društvene aktivnosti, ali i doprinijeti njihovom psiho-fizičkom razvoju. Jedan od polaznika je dječak sa cerebralnom paralizom koji je prvi put ušao u vodu kada je počeo ovaj projekat. Nakon nekoliko treninga samostalno je počeo plutati na leđima, koristeći čak i noge. Uz malu podršku trenera, prepliva širinu bazena, a mimo bazena ne može se samostalno kretati, neophodna su mu kolica – kaže Amel Kapo, osnivač i trener prvog i jedinog plivačkog kluba za osobe sa invaliditetom.

U SPID-u zajedno treniraju tipična i djeca sa invaliditetom. Između njih vlada drugarstvo i razumijevanje, bez predrasuda. Ova djeca najbolji su primjer odaslima kako se treba ponašati.

Upoznali smo Mehmeda Sabljicu, veselog mladića sa Down sindromom, koji nas je očarao svojim šarmom. Na naše čestitke na osvojenoj medalji odgovorio je iskrenim i toplim zagrljajem.

Desetogodišnji Ridvan Šišić kaže da je oduševljen plivanjem. Dolazi dva puta sedmično iako ima mnogo drugih obaveza jer glumi u predstavama, učestvuje u modnim revijama, a bio je, kaže i na televiziji. Dodaje da sve to iziskuje mnogo truda i vremena, ali želi svima pokazati da je vrijedan član duštva.

– Ne znači ako neko ima zdrave ruke i noge da vrijedi više od mene – kaže Ridvan. Njegovo mišljenje dijele svi njegovi drugari iz kluba, a sve to uspješno pokazuju na djelu.

Projekat integracija u društvo koz plivanje realizuje se u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD kojeg finansira EU a implementira UNDP. Finansijsku i tehničku podršku pružila je Općina Stari Grad.

Sva djeca nagrađena su diplomama i paketićima sa slatkišima.

 

 

(Faktor.ba)