Ne dozvolimo da David bude ‘ponovo ubijen’

David Dragičević je brutalno isprebijan, a potom bačen u rijeku Crkvenu. To je sada svima više nego jasno. Dok je trajala potraga za njim (ukupno šest dana), MUP Republike Srpske nije pokazao ni najmanje znake iskrenog truda da njegovo tijelo bude pronađeno.

Na kraju, na pomenutom mjestu, Davidovo tijelo su pronašli slučajni prolaznici.

Uprkos izjavama predstavnika policije da se potraga sprovodi intenzivno, David je pronađen nakon 6 dana u užem dijelu grada, tačnije – kod Kastela, gdje se Crkvena ulijeva u Vrbas.

Zastaćemo na trenutak, čisto da te činjenice razložimo i pročitamo još jednom:

1) Pronađen je u centru grada, kod Kastela i Vrbasa.

2) Policija je tvrdila da sprovodi temeljnu potragu.

3) David je pronađen na lokaciji koju bi policija prvo trebalo da gleda, a to je obala Vrbasa. Da stvar bude još apsurdnija, ta lokacija je u užem dijelu grada, a njegovo tijelo su pronašli slučajni prolaznici.

Zvuči logično i smisleno?

Pa i ne baš.

ŠTA SE ONDA DESILO?

Kada je pritisak javnosti postao nesnosan, predstavnici policije su održali famoznu pres-konferenciju na kojoj su pokušali da etiketiraju Davida kao provalnika, narkomana, a potom i kao samoubicu.

Ne samo što su djelovali nervozno tokom konferencije, a govorom pokazivali znake nesigurnosti, već su tokom izlaganja jasno pokazali i pokrete koji su (po teorijama “govora tijela”) očiti znakovi laganja.

Pogledajte i sami, pa da nastavimo sa tekstom:

Nakon pres-konferencije, jedva da je postojala osoba koja je povjerovala u ovaj zvanični izvještaj. Ne samo zbog očitih znakova laganja i nervoze koju su predstavnici policije pokazali, nego i zbog nedovoljno jake argumentacije u koju nisu povjerovali ni najveći laici.

Šta se, potom, dešava?

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci navodne pljačke kuće (koju su pokušali da pripišu Davidu), na kojima se ne može utvrditi da li je zaista u pitanju David Dragičević. Međutim, na pomenutim snimcima se jasno vide razlike između osobe koja ulazi u kuću i koja izlazi iz kuće.

Najvažnije: osoba koja izlazi iz kuće (za koju se tvrdi da je David) ne nosi sa sobom laptop, koji je navodno ukraden.

Detalji povodom istrage ubistva Davida Dragičevića:
http://www.restartsrpska.org/david-dragicevic-detalji/

Sve djeluje kao jedna velika farsa.

Kako se nezadovoljstvo javnosti povećavalo, tako je čitav slučaj počeo da se politizuje.

Ministar Dragan Lukač, a potom i predsjednik Republike Srpske, ubrzo su posjetili porodicu i pokušali da “smire strasti”.

Paralelno sa tim, mediji koji su skloni predstavnicima vlasti, radili su sve na tome da ovaj slučaj ne postane bitka između političkih struja u Republici Srpskoj.

Kada je strpljenje predstavnika vlasti počelo da izmiče, desilo se ovo:

Klupko se odmotava

Dani su prolazili, a onda su isplivali i neki novi snimci. Patolog Željko Karan se na pres-konferenciji “izletio”, te rekao nešto što se (takođe) kosi sa policijskim izvještajem. Ovaj snimak je uzdrmao izuzetno uzdrmao javnost.

Fatalni udarac čitavoj ovoj priči (a pomenuli smo samo mali dio svih nelogičnosti koje prate ovaj slučaj) zadao je pomenuti “patolog sa VMA”, čiji nalaz obdukcije su roditelji objavili na društvenim mrežama.

Rezultati njegovog nalaza se direktno kose za nalazima patologa Željka Karana.

“Tijelo pokojnog Banjalučanina Davida Dragičevića (21) provelo je u vodi od dva do najviše četiri dana, piše u drugom obdukcionom nalazu, koji je na društvenim mrežama objavila njegova majka Suzana Radanović. U prvom nalazu koji potpisuje Željko Karan navodi se da je smrt Dragičevića nastupila do maksimalno sedam dana prije momenta obdukcije.” (BN TV)

ŠTA RADE VELIKI MEDIJI ZA TO VRIJEME?

Na javnom servisu Republike Srpske možete čuti o svemu, ali ne i o slučaju Davida Dragičevića, a od od tri najveće televizijske kuće u Republici Srpskoj, na Trgu Krajine vidimo samo jednu ekipu (BN Televiziju).

Sve ovo je dovoljan dokaz da se u Republici Srpskoj ni jedan pošten građanin ne može osjećati bezbijedno.

Sve i da maksimalno pazite na svoje ponašanje, nikada ne znate kada ćete se zamjeriti “nekome ko ima veze” i čije sakrivanje zločina vrlo lako postaje prioritet MUP-a Republike Srpske i javnog servisa – RTRS.

Postavljamo jasno i glasno pitanje, a postavljaćemo ga svakim danom u 18 časova ispred Trga Krajine, zajedno sa Davidovim roditeljima:

KO JE UBIO DAVIDA DRAGIČEVIĆA?

Više tekućih informacija o slučaju Davida Dragičevića možete pratiti u Fejsbuk grupi “Pravda za Davida” na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/groups/156284631703837/

Potpisivanje peticije “Pravda za David” trajat će do kraja ove sedmice od 19 do 22 sata u caffe baru “Queen” (nalazi se na novoj lokacijiu, u prostorijama gdje je nekad bila Uni Credit banka) u Jajcu.
(restartsrpska.org)