Poruka autorima: Ne svađajte se između sebe!

Nakon što je Dino Merlin preksinoć dao neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), reakcije se nisu smirivala ni tokom jučerašnjeg dana. Mnogi članovi ne žele izlaziti u javnost, ali su šokirani i smatraju da odlazak Merlina s ove pozicije označava i kraj ove organizacije.

Spuštanje tenzija

Ranije su isticali da je Merlin napokon uveo red u oblast reguliranja autorskih prava te da su napokon počeli redovno dobivati honorare za svoja djela.

S druge strane, početkom marta 130 nezadovoljnih članova Skupštine AMUS-a zatražilo je hitno održavanje vanredne sjednice. Razlog je bio, kako su naveli, „nepravilnosti u radu predsjednika Skupštine, članova Upravnog i Nadzornog odbora te Stručne službe“.

Dino Šaran, koji je među tih 130 autora, ističe da je njegov jedini motiv bio transparentnost u poslovanju.

– Nemam ništa protiv bilo koga. Ni protiv Upravnog odbora, a pogotovo protiv predsjednika Skupštine, ali jednostavno se mora raditi po pravilima. Treba postojati određeni sistem koji je propisan Statutom, da se ne mijenja Statut svako malo i da se poštuje glas Skupštine. Ono što se želi spriječiti jeste da AMUS ne ode u privatne ruke. Promjene su neophodne. Nikome ne pada na pamet rušenje AMUS-a, jer je to naša organizacija, niti mi pada na pamet da preuzimam bilo kakvu funkciju, želim samo da se novac dijeli transparentno i da se sve radi transparentno – kazao je Šaran.

Mirko Šenkovski Geronimo optimistično poručuje da će se sve riješiti.

– Intenzivno radimo na tome da se spuste tenzije. Ponekad ljudi malo strastveno donose odluke, ali vjerujem da će se sve riješiti vrlo brzo. Dino Merlin je puno doprinio AMUS-u i vjerujem da će se sve smiriti brzo – kazao je Geronimo.

Zvanični organi

Jučer su pojedini mediji objavili saopćenje AMUS-a, za koje je Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe, kazala da oni nemaju nikakve veze s tim. Naprotiv, čelnici AMUS-a se ograđuju i tvrde da je riječ o lažnom saopćenju.

– AMUS se još nije oglašavao, saopćenje koje su pojedini mediji prenijeli je lažno, ne znam ko stoji iza toga. Naš statut predviđa da je potpredsjednik Skupštine Mladen Matović obavezan da zakaže izbornu sjednicu Skupštine. O vanrednoj sjednici ćemo se izjasniti uskoro, trenutno čekamo u pisanoj formi ostavku Dine Merlina. AMUS za sada nesmetano radi, a ovo što se desilo bila je snažna poruka autorima da se ne svađaju između sebe – pojasnila je Trnčić.

Nedim Babović, član Upravnog odbora AMUS-a, također je saopćenje nazvao lažnim.

– Odreagovat ćemo sigurno, jer je riječ o saopćenju koje nije došlo od zvaničnih organa AMUS-a – naglašava Babović.

– U AMUS-u sam na časnoj funkciji predsjednika Skupštine proveo pet godina. To su bile godine izgradnje potpuno novog sistema od nule, kao i njegovog kontinuiranog rasta i razvoja. AMUS danas broji više od 1.000 članova s više od četrdeset i tri hiljade prijavljenih djela.

Prema svim objektivnim kriterijima, svake godine smo jačali svoj položaj kako u BiH tako i u svijetu.

U 2017. godini autorima su isplaćeni rekordni iznosi tantijema u historiji kolektivnog ostvarivanja autorskih prava u BiH. Istovremeno, na unutrašnjem planu imamo na snazi stanje koje je prepreka efektivnom, smislenom i ekonomičnom radu i donošenju odluka, što je pokazala i ova posljednja sjednica Skupštine. Uspjeh koji smo ostvarili do sada visi o tankoj niti lične odgovornosti svakog pojedinca našeg udruženja – poručio je, između ostalog, Dino Merlin nakon ostavke.

 

 

(avaz)