Završen 12. festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’

Sinoć  je nastupom horova/zborova iz Jajca u okviru festivalskog programa pod nazivom Večer poezije i muzike/glazbe, održanog u kazališnoj dvorani Javne ustanove “Dom kulture Jajce” Jajce, zatvoren još jedan, dvanaesti po redu festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe” – bosanskohercegovačko višeglasje.

Svojim učešćem program su obogatili djeca JU “Dječji vrtić bare” Jajce, djeca igraonice “Emina”, mektepski hor “Cvijeće Šipova”, BZK “Preporod” Jajce, HKD “Napredak” Jajce, zbor Frame Jajce, violinski sastav “Novi most”, zbor Udruženja/udruge penzionera Jajce i Ivana Žiža iz Šipova.

Po završetku programa festival je prikladnim govorom zatvorio predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

-Meni je pripala čast i zadovoljstvo da zatvorim 12. festival duhovne poezije i glazbe. Posebno se zahvaljujem gvardijanu fra Anti Šimunoviću, glavnom imamu Zehrudinu ef. Hadžiću te jajačkom parohu Miladinu Samardžiću koji su s vjeroučiteljima doprinijeli da ovaj festival prođe u bogatom sadržaju, a i kvalitetno na zadovoljstvo svih Jajčana.

To se ne bi dogodilo da općinski načelnik i OV Jajce nisu predvidjeli budžetom da podrže ovako kvalitetan festival koji je poseban u BiH. Posebno se zahvaljujem ravnateljici Doma kulture Smiljki Brtan koja je svojim nesebičnim radom uz pomoć svojih suradnika učinila ovaj festival značajnijim ove godine. Ove godine imamo posebnu čast što je s nama i načelnica općine Jezera Snežana Ružičić koja je sa svojim suradnicima priredila neke od sadržaja, rekao je Šimunović u svom obraćanju.

Svečanim programom "Večer poezije i muzike/glazbe – Nastupi horova/zborova iz Jajca" večeras je zatvoren festival…

Posted by JAJCE ONLINE on Wednesday, May 9, 2018

Organizator ovogodišnjeg festivala je JU “Dom kulture Jajce”, a pokrovitelj Općina Jajce.

-Ovom prilikom se želimo zahvaliti svim sudionicima, kao i svima onima koji su potpomogli da ovaj festival živi u Jajcu, na učešću i podršci. Neka tradicija festivala živi i buja u Jajcu, navode iz JU Dom kulture Jajce.

Ove godine po prvi put na festivalu uzela je učešće i Pravoslavna crkva na čijem je čelu Miladin Samardžić, paroh jajački.

 

(Jajce Online)