Dino Merlin: Projekti koji su preda mnom ne dozvoljavaju da se posvetim AMUS-u

Nakon što je na večeras održanoj godišnjoj skupštini Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika, Dino Merlin je u izjavi za Klix.ba kazao da projekti koji su pred njim, ne dozvoljavaju da se u punom kapacitetu posveti radu i brine za AMUS.

“U AMUS-u sam na časnoj funkciji predsjednika Skupštine proveo pet godina. To su bile godine izgradnje jednog potpuno novog sistema od nule, kao i njegovog kontinuiranog rasta i razvoja. AMUS danas broji više od 1.000 članova sa preko četrdeset i tri hiljade prijavljenih djela. Po svim objektivnim kriterijima svakom godinom smo jačali svoj položaj kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu”, kazao nam je Dino.

Dodao je da su u 2017. godini autorima isplaćeni rekordni iznosi tantijema u historiji kolektivnog ostvarivanja autorskih prava u BiH, a u istoj godini je AMUS postao i punopravni član Svjetske konfederacije autorskih društava – CISAC, čime je definitivno potvrđen status Asocijacije kao i poslovanje u skladu sa najvišim međunarodno prihvaćenim standardima.

“Istovremeno, na unutarnjem planu imamo na snazi stanje koje je prepreka efektivnom, smislenom i ekonomičnom radu i donošenju odluka, što je pokazala i ova posljednja Skupština. Uspjeh koji smo ostvarili do sada visi o tankoj niti lične odgovornosti svakog pojedinca našeg udruženja. Iako je iza nas godina rasta, a ispred nas pozitivan trend, projekti koji su preda mnom, nažalost, ne dozvoljavaju mi da se kao do sad u punom kapacitetu posvetim radu i brinem za AMUS”, rekao je Merlin i na kraju zaključio:

“Ponosan sam na ovaj period mog života i zahvaljujem svima koji su mi dali povjerenje i omogućili ovakvu vrstu iskustva u izgradnji naše institucije čiji dalji razvoj mora biti naš zajednički cilj iznad svakog ličnog interesa”.

 

(Klix.ba)