Prirodne maske za lice

Sa prvim proljećnim zracima sunca, primjećujete svaku pegu, bubuljicu ili proširenu poru na svom licu? Zato je sada pravi trenutak da učinite nešto za svoju kožu, naročito ako je niste redovno njegovali tokom zimskih mjeseci. Ne morate da kupujte skupe preparate, jer možete i sami da napravite ove prirodne maske prema tipu vaše kože.

Maska za suvu kožu

Maska za suvu kožu vraća joj izgubljenu vlagu. Pomiješajte jednake dijelove kakaoa u prahu, meda i mlijeka. Masku nanesite na lice i poslije 15 minuta lice isperite vodom.

Maska za masnu kožu

U malo vode dobro umutite kašičicu meda, kašičicu maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. U ovu mješavinu dodajte dvije velike kašike praha od gline. Ne mokešajte, već ostavite da se sjedini, što će se dogoditi nakon sat-dva, kada glina upije svu vlagu. Tada, drvenom spatulom nanesite masku na lice i posloke 15 minuta isperite lice mlakom vodom.

Maska protiv bora

Maska protiv bora sadrži vitamine B, E i C, pa sprečava prevremeno starenje kože lica – Krompir oljuštite, narendajte i nanesite na lice. Poslije 20 minuta, umijte se mlakom vodom.

Maska za sužavanje proširenih pora

Usporava skupljanje prljavštine i masnoće u njima. Dobro umutite žumance pa ga nanesite na lice sa malo vate, ali izbjegnite dio oko očiju. Masku držite pola sata i za to vrijeme nemojte praviti nikakve pokrete i grimase, već pustite da se žumance osuši i zategne lice, tako da ćete odmah osjetiti efekat maske. Isperite lice mlakom vodom.

Maska za zatezanje kože

Kockicu svježeg kvasca umutite sa vrlo malo mleka, tek toliko da smjesa može da se nanese na lice. Poslije 15 minuta isperite mlakom vodom.

 

(nezavisne)