Lijepa je titula s AEK-om, ali me u Mostaru čeka raja da igramo tavle

Kakav moraš biti mangup da hodaš Atinom, u kojoj zbog nogometa brat na brata udara, a da te pri tome jednako pozdravljaju i dive ti se navijači AEK-a, Olimpijakosa, Panatinaikosa, Atromitosa… 

Dušan Bajević vjerovatno je jedini stanovnik glavnog grada Grčke koji se može pohvaliti tom činjenicom.

Mostarac je živa legenda AEK-a, s tim klubom osvajao je titule kao igrač, trener, a odnedavno i kao sportski dirketor. Jedan je od rijetkih u svijetu nogometa kojem je nešto takvo pošlo za rukom. Zamislite samo koliko ga cijene i vole navijači AEK-a i šta njegovo ime znači u historiji tog kluba.

– Ma, ja sam stara generacija, ne patim ja od toga da mi se ovdje navijači klanjaju. Naravno, godi kad te veličaju, ali mene ovdje cijene i poštuju i navijači Olimpijakosa, Panatinaikosa… Drago mi je da smo uspjeli donijeti radost navijačima AEK-a – rekao je Bajević za “Dnevni avaz”.

A razloga za radost itekako imaju navijači žuto-crnog kluba iz Atine. Preduge 24 godine trajala je glad navijača AEK-a za grčkom titulom. Posljednju titulu AEK je osvojio u sezoni 1993/1994., a tada je trener bio upravo Bajević.

– Napravilo smo projekt i plan, nakon nekoliko godina i trnovitog puta, uspjeli smo osvojiti titulu. Ne može nam niko ništa osporiti. Bili smo superiorni tokom čitave sezone, igrali smo lijepo i zasluženo se na kraju radujemo. Najveće zasluge za ovaj uspjeh imaju naši nevjerovatni navijači, koji su nas čitave sezone nosili do titule. Igrači su, također, iznijeli ogroman teret, kao i predsjednik kluba i kompletno rukovodstvo. Onda sam tu ja, nemojte mene u vrh stavljati, igrači su važniji – skromno je rekao Bajević (70).

AEK-u sada slijedi meč finala Kupa, u kojem igraju protiv PAOK-a. Cilj je dupla kruna.

– Na dobrom smo putu da sezonu okončamo duplom krunom, što bi bio fantastičan rezultat. Učinit ćemo sve da savladamo PAOK – rekao je Bajević.

Jedan od najzaslužnijih igrača za sjajne rezultate PAOK-a svakako je i bh. reprezentativac Ognjen Vranješ.

– Ne bih baš samo Vranješa isticao. Svi su bili važni na svoj način. Što se tiče Vranješa, navijači ga vole, a to je ovdje veoma važno, dao je mnogo za naš klub – rekao je Bajević.

Nije Bajević želio pričati o sudbini Vranješa u atinskom klubu, ali kako kaže, nije isključeno da još pokoji Bosanac pojača AEK uoči nastupa u Ligi prvaka.

– Sigurno je da ćemo se pojačati uoči elitnog takmičenja. Uvijek na listi ima i naših igrača, ali ćemo vidjeti šta budućnost nosi – rekao je Bajević.

A kada prođe iscrpljujuća sezona, Bajević ide pravo u najdraži grad – Mostar. Lijepa je Atina, ali u Mostaru mu je najljepše.

– Brojim dane do 25. maja, kada ću doći u svoj Mostar. Tu se najbolje, najljepše i najzdravije osjećam. U Mostaru se najbolje odmorim, tamo me čeka moje društvo da igramo tavle. Prijatelje i porodicu ništa ne može zamijeniti. Planiram da se jednog dana vratim u Mostar da zauvijek živim – rekao je Bajević.

Već pet godina Bajević ne igra nogomet, trenutno je zaokupljen tenisom.

– Batalio sam nogomet, bojim se da se ne povrijedim. Sada za svoj gušt igram tenis i uživam u tome – rekao je Bajević.

Kakav bi to razgovor s Bajevićem bio a da se ne spomene Velež.

– Non-stop pratim svoj Velež. Nažalost, teško da se ove sezone možemo vratiti u Premijer ligu. Već naredne to mora biti cilj svih onih koji vole taj klub. Velež se mora vratiti tamo gdje mu je mjesto. Mora se sjesti i napraviti plan, strategija, analiza… – zaključio je Bajević.

Ponosan na Džeku

Edin Džeko igra u životnoj formi. Ni legendarni Mostarac nije mogao ostati imun na njegove briljantne igre u Ligi prvaka u dresu Rome.

– Džeko igra sjajno. Lijepo ga je gledati i lijepo je ponositi se njime – kazao je Bajević.

 

 

(avaz)