Biber čuva liniju, popoljšava varenje, liječi kašalj

Supa na stolu i mali ručni mlin za biber pored tanjura? Dobra navika. Ne samo da će vam današnji ručak biti ukusniji, već ste učinili i nešto dobro za svoje zdravlje. Biber nije samo začin koji pojačava ukus jelima. Njegova ljekovita svojstva su malo poznata, a ima ih mnogo. Upoznajte biber malo bolje.

Ovaj začin potiče iz Indije, a u staroj Grčkoj se godinama koristio i kao sredstvo za razmjenu robe. Bogatstvo za vrijeme Rimskog carstva mjerilo se zalihama bibera.

Jedan začin u četiri boje

Boja bibera ne zavisi od vrste biljke sa koje je ubran već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela, crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim zamrzavaju ili brzo suše. Njegov miris najčešće se opisuje kao mješavina mirisa bibera i limuna.

Zeleni biber dobija se branjem zrna prije zrenja. Proces obrade zrna isti je kao kod crvenog bibera.

Bijeli biber dobija se ubiranjem crvenih, gotovo zrelih bobica, koje se zatim kvase da bi se mogla skinuti opna, a tek potom suše. Bijeli biber ima nešto blažu aromu od crnog, a takođe se smatra da je i zdraviji.

Crni biber dobija se kada se uberu zelena zrna, a zatim bez ikakve obrade osuše na suncu. Crni biber najčešće se koristi u našoj kuhinji kao začin u čorbama, supama i salatama.

Crni biber je odličan izvor mangana, željeza i vitamina K. Biber pikantni ukus ima zahvaljući alkaloidima piperinu, piperetinu, piperacillinu i havicinu. Bijeli biber sadrži oko 2,5 posto eteričnih ulja i 4,8 posto u zelenom i crnom. Oko 50 posto zrna čini gustin, do 6 posto masti i flavonoid i glukoza.

Ljekovito djelovanje

Uz to, ovaj začin podstiče sposobnost organizma da apsorbira hranljive materije, pogotovo beta-karotena, vitamina B i selena. Piperin iz bibera ubrzava metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu. Također je naučno dokazano da ljudi koji jedu veoma ljutu hranu rjeđe obolijevaju od bronhitisa i astme.

Prema mišljenju liječnika alternativne medicine, crni biber ima najviše ljekovitih svojstava. U narodnoj medicini biber se kao lijek preporučuje zato što blagotvorno djeluje kod povišene tjelesne temperature, upale grla, mučnina, vrtoglavica, otežanog mokrenja, reume i artritisa. Ipak, tu se spisak njegovih ljekovitih svojstava ne završava.

Na prvom mjestu, biber pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Pored toga, eliminira bakterije u zelucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova. Istovremeno, djeluje stimulativno na krvotok.

Osim toga, crni biber u želucu podstiče lučenje hlorovodične kiseline koja je potrebna za varenje proteina i drugih hranjivih materija. Biber podstiče i znojenje, kao i izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebali bi češće jesti crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji s kuhanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina i nekog ljekovitog bilja, dobit ćete prirodni lijek protiv kašlja.

Pomoću crnog bibera možete i smanjiti nivo holesterola u krvi i na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti. Biber može pomoći i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i problema s jetrom.

Može se naći i u kozmetici

Da biste iskoristili sva ljekovita svojstva ovog začina, preporuka je da biber jedete svjež. Jednom samljeven biber brzo gubi aromu, pa je najbolje mljeti ga neposredno pred upotrebu malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti čuvaju upravo aromu i ljutinu. Također je preporuka biber čuvati u hermetički zatvorenim teglicama, zaštićenog od uticaja svjetlosti

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Također se može koristiti i kao piling za smanjenje celulita na koži, a ukoliko nekoliko puta nedjeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, spriječit ćete bolesti desni i zubobolju.

Ko treba izbjegavati biber

Kada su u pitanju bijeli, crveni, crni i zeleni biber, koliko god da ih volite, vodite računa koliko često ih konzumirate. Zbog iritirajućeg djelovanja na crijeva, biber se ne koristi kod pacijenata koji su imali operacije na organima za varenje.

Ovaj začin naročito bi trebale izbjegavati osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu ili imaju problema sa hemoroidima.

 

 

(avaz)