Uredili prostor na nekropoli stećaka ‘Potkriž’ u Divičanima (FOTO)

Povodom Svjetskog dana spomenika i spomeničkih cjelina danas su članovi Koalicije protiv mržnje”Zajedno”, Društva za zaštitu kulturno povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca i Planinarskog društva Ćusine te JU “Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” te učenici devetih razreda,uredili prostor na nekropoli stećaka “Potkriž” u Divičanima.

Organizatori ove akcije je “Koalicije protiv mržnje”Zajedno” uz finansijskiu podršku od strane misije OSCE-a u BiH i pod pokroviteljstvom ambasade Savezne republike Njemačke u BiH.

Sutra je zadnji dan kampa,a od aktivnosti predviđeno je održavanje kraće radionice, a nakon toga druženje uz roštilj.

Podsjećamo, u periodu od 14. septembra do 2.oktobra 2015. godine vođena su arheološka istraživanja ove srednjovjekovne nekropole.

Te aktivnosti provodio je Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu na čelu s prof. dr. Dubravkom Lovrenovićem i magistrom arheologije Edinom Bujakom, a sudjelovali su studenti arheologije iz Sarajeva i Mostara, kojima je ova nekropola bila dodatno iskustvo u praktičnom radu.

U tom periodu otvoreno je ukupno 5 sondi u kojim je pronađeno 7 skeleta.

Jedan od zanimljivijih nalaza jeste pronalazak dobro očuvanog sarkofaga u sondi broj 5. koji se danas nalazi u gradskom parku, dostupan za širu publiku.

Istraživanje nekropole pokazalo nam je kako su ljudi živjeli i kakvi su bili pogrebni obredi u tom periodu.

Društva za zaštitu kulturno povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca izrađuje peticiju za proglašenje ove nekropole nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

 

(Jajce Online/Foto: Tvrtko Zrile)