Ako ste u 60-im život nije stao: Osam tajni zdravog starenja

To što ste u 60-tim godinama ne znači da je život na smiraju.

Nekima su ovo prave godina za uživanje, pa zašto ne bi bile i vama?

Kada nešto poželite i znate da to možete ostvariti, da imate mogućnosti i vremena, ne odustajte samo zato što mislite da to nije za vas, jer ste “u godinama.”

Donosimo vam nekoliko savjeta, koje stručnjaci uvijek ističu starijim osobama, a odnose se na zdravo starenje.

Kalij

Ostanite jaki u starosti sa dovoljnim unosom kalija kojeg možete pronaći u krompiru i zelenišu, ali i bananama i papaji. Stariji ljudi, koji paze na prehranu i unos kalija, imaju mnogo bolje mišiće, od onih koji o tome ne vode računa. Potrudite se da bar dva puta dnevno imate neki obrok bogat kalijem.

Razmišljajte pozitivno

I ptice na grani znaju koliko je važno za zdravlje da budete optimistični, da vedrije gledate na život. Crne misli odbacite jer će vam veselje i smijeh produžiti život. Pronađite nešto što vas čini ispunjenim, zadovoljnim, oslobođenim stresa, što vas nasmijava i držite se tog. Okružite se zabavnim i smiješnim osobama.

Uskačite u patike

Malo ste stariji, pa šta. To ne znači da je došlo vrijeme da dane provodite u stolici za ljuljanje. Šetnja, trčanje za unučićima, pa i lagane vježbe očistit će organizam i donijeti zdravu starost.

Mliječni proizvodi

Prigrlite mlijeko, jogurt, kefir, sir – sve vam to treba. Posebno, zbog kalcija koji jača kosti, ali i imunitet.

B i D snaga za zdravo starenje

Za zdravlje mozga važan je unos vitamina B12 kojeg možemo naći u morskim plodovima i peradi. Međutim, vitamine B grupe možete uzimati i putem tableta, što se i preporučuje, jer neki ljudi stariji od 65 godina teže apsorbiraju B12 iz hrane. Pored ovih, važan je i vitamin D. On je najbolja odbrana od mnogih “staračkih” bolesti. Istraživanja pokazuju i da ovaj vitamin može pomoći kod kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i nekih autoimunih boelsti. Zato, su ovi vitamini vrlo važni za zdravo starenje.

Ne zaboravite na ribu

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama još je jedna stvar na koju morate paziti. Treba vam što više ovakve hrane, jer tako smanjujete mogućnost moždanog udara i demencije. Neka vam cilj budu bar dva obroka sedmičano sa ribom.

Druženje

Ne dozvolite da vas starost natjera da se udaljite od društva. Usamljenost samo može pogoršati zdravlje i donijeti depresiju, a sa njom i bolesti.

Smanjite crveno meso

Trudite se da crveno meso ne konzumirate više od jednom sedmično. Masti iz te hrane štete arterijama i podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zamijenite ga ribom, piletinom ili proizvodima od soje.

 

 

(Faktor.ba)