Paradajzom protiv raka prostate

Dokazano je da likopen, kojeg najviše ima u paradajzu, ima veliku ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak. Likopen je jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer smanjuje rizik od infarkta za 40 posto.

Ipak, likopen se najviše pročuo zbog zaštite prostate od raka. Standardni je sastojak prostate pa, kada ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene.

Studija koja je trajala pet godina, a provedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuhanog paradajza sedmično spušta rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka.

Kad se kaže kuhani paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći.

Osim u paradajzu, likopena ima i u guavi. Lubenica i ružičasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza, ali to je polovina onog sadržaja iz paradajza.

Osoba koja na dan putem hrane uzima 6,5 mg likopena (jedna kašičica kečapa ima 2,5 mg likopena), smanjuje rizik pojave raka prostate za 21 posto u odnosu na one koji ga ne uzimaju, dokazali su naučnici.

Istraživanje kod žena je pokazalo da 75 posto osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.

 

 

(avaz)